Porady > Sprzęt Elektroniczny >AGD 

Kombiwar. Jaki wybrać? Czym się kierować przy zakupie?

Napisane przez milosz 1404 dni temu AGD| kombiwar gotowanie
     Coraz więcej osób zwraca dużą uwagę na to, co je. Dlatego też wzrasta zainteresowanie urządzeniem takim jak kombiwar, który to pozwala na zdrowe przygotowanie posiłków bez użycia tłuszczu. Zanim jednak wybierzemy się na zakupy warto zastanowić się jaki model będzie dla nas najodpowiedniejszy. Istotne są parametry sprzętu, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę.

     Jeśli chodzi o moc i zużycie energii to wszystkie kombiwary mają moc około 1200 – 1400 watów. Jest to niewielka różnica dlatego też nie wpływa znacząco na efektywność.

     Istotniejsza jest natomiast objętość. Tutaj różnica jest spora gdyż w sklepach dostępne są kombiwary o pojemności od 11 do 19 litrów. Aby wybrać najodpowiedniejszą pojemność trzeba się zastanowić jakie posiłki będziemy w urządzeniu przygotowywać. Jeśli będą to nie więcej niż dwuskładnikowe posiłki (na przykład ryba + ziemniaki) dla 1 – 2 osób to wystarczy wybrać najmniejszy model. W przypadku gdy nasza rodzina jest duża bezpieczniej jest wybrać model największy. Zdecydowanym plusem jest możliwość powiększenia pojemności kombiwaru dzięki zastosowaniu specjalnego pierścienia montowanego na górze. Może on zwiększyć pojemność nawet o 7 litrów, tak więc jeśli zakupione urządzenie okaże się zbyt małe to bez problemu możemy je powiększyć.

     Warto zwrócić także uwagę na zakres temperatur. Kombiwary dzielą się na takie, których minimalna temperatura to 65ºC, a w innych już powyżej 0ºC. W zależności od tego co chcemy w urządzeniu przyrządzać, taki musimy dostosować zakres temperatury. Zakres od 0 do 250ºC przyda się do rozmrażania i podgrzewania żywności. Jeśli jednak urządzenie będziemy wykorzystywać tylko do gotowania, smażenia czy też pieczenia to zakres od 65 do 250ºC jest wystarczający.

     Z punktu widzenia użyteczności i praktyczności istotne są także funkcje dodatkowe i akcesoria. Do grillowania potrzebny będzie ruszt. Najlepiej jeśli do urządzenia będzie dołączony zestaw dwóch rusztów (niski i wysoki). Dzięki temu za jednym razem można przygotować wiele składników posiłku.

     Uchwyty, czyli specjalne szczypce do wyjmowania gorących potraw pozwolą uniknąć poparzenia.

     Dla miłośników szaszłyków kombiwar koniecznie musi zawierać specjalne szpilki na które nabija się poszczególne składniki szaszłyka.
     Tacka do gotowania na parze to wynalazek dla osób preferujących zdrową i szybką kuchnię. Gotowanie na parze w kombiwarze trwa krócej niż w zwykłym garnku.

     Tacka do smażenia pozwala uniknąć skapywania tłuszczu na dno pojemnika. Bardzo praktyczna i przydatna jeśli często zamierzamy smażyć w kombiwarze.

     Kombiwar wyposażony w stojak na pokrywę do bezpieczne rozwiązanie dzięki któremu unikniemy możliwości poparzenia gorącą pokrywą.

     Dużo problemów może przysporzyć mycie urządzenia. Jeśli posiadamy w domu zmywarkę to wybierając kombiwar zwróćmy uwagę na to, czy jego części można umyć automatycznie. Przydatną funkcją jest również funkcja samooczyszczania. Do pojemnika wlewamy wodę, dodajemy trochę płynu do mycia i włączamy samooczyszczanie a urządzenia samo się oczyści. Pozostanie tylko wylanie wody i wypłukanie misy. Mycie ułatwia także wyjmowany kabel zasilający warto więc zwrócić uwagę czy kombiwar jest w niego wyposażony.

     Z myślą o bezpieczeństwie użytkownika wielu producentów proponuje zabezpieczenie wyłączające kombiwar przy otwartej rączce. Otwarcie rączki pokrywy jednocześnie wyłącza urządzenie.

     Kombiwar jest doskonałym urządzeniem pozwalającym na szybkie przygotowanie zdrowego posiłku. Jeśli chcemy aby długo nam służył to wybierzmy model znanej i cenionej marki. Może to być Camry, Adler, Optimum, Romix, MPM Product czy też Clatronic. Wśród tych marek na pewno znajdziemy produkt spełniający nasze wymagania zarówno pod względem funkcjonalności jak i konkurencyjnej ceny.