Ognik, ogniki, ognik szkarłatny. Jak dbać? Uprawa, pielęgnacja, podlewanie.

     Roślina, jaką jest ognik szkarłatny występuje na południu Europy, na Krymie, na Kaukazie i w Azji Mniejszej. Trzeba przyznać, że ognik szkarłatny jest bardzo zmiennym gatunkiem. Uprawiane są najczęściej mieszane gatunki, między innymi Orange glow, który jest bardzo popularny w Polsce. Krzew ognik szkarłatny zazwyczaj osiąga wysokość wynoszącą około dwóch lub trzech metrów. Jeśli się go nie przycina rośnie swobodnie i osiąga szerokość równą około dwóch metrów. Roślina ognik szkarłatny jest bardzo ciernista. W przypadku młodych okazów długopędy są pokryte szarym meszkiem i posiadają liczne, boczne ciernie. Krótkopędy na końcu są bardzo ostro zakończone. Nleży dodać, że ognik szkarłatny jest rośliną pół zimo zieloną. Liście mają kształt wąski i lancetowaty. Ich długość to około pięciu centymetrów. Krawędzie liści są lekko karbowane, piłkowane i tępo zakończone. Mają barwę ciemnej zieleni i skórzastą fakturę. Na wierzchu liście krzewu są błyszczące, od spodu zaś jaśniejsze i matowe.

     Młode okazy posiadają liście pokryte meszkiem. Warto wiedzieć, że ognik szkarłatny jest rośliną należącą do rodziny różowatych. Kwiaty są zebrane w baldachy o stosunkowo dużym rozmiarze. Pojedynczy kwiat posiada osiem milimetrów średnicy. Kwiaty maja barwę białą. Jeśli chodzi o kwitnienie, to ognik szkarłatny pokrywa się kwiatami na przełomie miesięcy maja i czerwca. Od końca sierpnia zamiast kwiatów zaczynają pojawiać się owoce. Mogą utrzymać się na krzewie przez cały okres zimowy. Owoce, które posiada ognik szkarłatny są zebrane w baldachy i lekko się przewieszają. Pojedynczy owoc ma kształt kuli. Bardzo przypominają jarzębinę. W zależności od odmiany rośliny, takiej jak ognik szkarłatny, owoce mogą mieć barwę żółtą, pomarańczową lub czerwoną.

     Trzeba zaznaczyć, że ognik szkarłatny jest bardzo popularny w krajach, gdzie panuje cieplejszy klimat, niż w Polsce, a zimy są łagodniejsze. Mroźne i ostre zimy są bardzo groźne dla roślin, takich jak ognik szkarłatny. Jeśli ognik szkarłatny przemarznie, trzeba przyciąć krzew do żywej tkanki. Wiosną ognik szkarłatny zregeneruje się i wypuści nowe pędy. Regeneracja krzewu następuje w bardzo powolnym tempie. Ważne jest żeby ognik szkarłatny był uprawiany w stanowiskach osłoniętych przed wiatrem. W okresie zimowym ognik szkarłatny może być osłaniany słomianą matą. Starsze okazy źle znoszą przesadzanie. Młode okazy po wyjęciu z pojemnika najlepiej jest zatem sadzić na stałe miejsce. Roślina taka jak ognik szkarłatny wymaga żyznych gleb, zasobnych w próchnicę. Mogą to być gleby gliniaste i piaszczysto – gliniaste. Bardzo dobrze wytrzymuje okres suszy. Optymalne stanowisko dla ognika jest słoneczne i ciepłe.

     Wśród najbardziej interesujących odmian tego krzewu znajdują się Soleil d’Or, Red Column, Orange Glow, Kasan i Lalanderi. Te dwie ostatnie są uprawiane coraz rzadziej, ponieważ są bardzo wrażliwe na choroby. Pierwsza z wymienionych odmian charakteryzuje się tym, że krzew rozrasta się szeroko, posiada owoce w kolorze złocisto – żółtym, jest odporny na choroby i niskie temperatury. Nic zatem dziwnego, że jest często uprawiana. Druga odmiana ognika charakteryzuje się tym, że osiąga wysokość do dwóch metrów i posiada sztywne, wyprostowane pędy. Owoce Red Column są czerwone i występują bardzo licznie, stąd nazwa odmiany. Orange Glow jest wyprostowanym krzewem, który osiąga wysokość do około trzech metrów. Szeroko się rozgałęzia i posiada pomarańczowo – czerwone owoce, które występują bardzo obficie. Jest to roślina odporna na choroby.

     Warto wiedzieć, że ognik szkarłatny należy do tej samej rodziny co jabłoń i grusza, czyli do rodziny różowatych. To sprawia, że może być atakowany przez groźne choroby owocowych drzew. Mowa tu o parchu jabłoni i zarazie ogniowej. Są to choroby kwarantannowe, czyli wymagają bezwzględnego zwalczania i zniszczenia rośliny, którą zaatakowały. Nie należy zatem rozmnażać ognika z nasion. Najbardziej bezpieczną i efektywną metodą jest rozmnażanie wegetatywne, pobranie sadzonek bądź zrazów ze zdrowych osobników, które obficie owocują.