Porady > Żywność >Gotowanie 

Paszteciki do barszczu z mięsem. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

Napisane przez milosz 989 dni temu Gotowanie| paszteciki paszteciki do barszczu barszcz
     Barszcz czerwony najczęściej gości na świątecznym stole. Jest to również znakomita potrawa na ciepło, którą można serwować gościom podczas uroczystości imieninowych, urodzinowych lub innych, nawet większych okazji. Pysznym dodatkiem do barszczu są paszteciki z mięsem. Aby je wykonać potrzebujemy następujące składniki:

Ciasto:

  • 70 dag mąki

  • 1 kostka margaryny

  • 10 dag drożdży

  • 2 jajka

  • mleko

  • pieprz, sól, ewentualnie majeranek

Farsz:

  • 1 kg karkówki bez kości (może też być wołowina lub różne gatunki mięs)

  • włoszczyzna

  • 2-3 cebule

Sposób przygotowania

     Farsz w pasztecikach może występować pod najróżniejszymi postaciami. Do pasztecików mięsnych można zastosować mięsa wedle uznania. Jeśli ktoś lubi takie specjały z kurczakiem to również z niego może zrobić farsz. Najczęściej jednak paszteciki nadziewa się karkówką, wołowiną lub połączeniem wołowiny z wieprzowiną. Mięso kroimy na kawałki. Wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy z pokrojoną cebulką. Następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Aby mięso nabrało lepszego smaku możemy wrzucić trochę włoszczyzny, ale bez tego farsz będzie również smaczny. Parującą wodę uzupełniamy. Kiedy mięso jest już ugotowane mielimy je w maszynce do mięsa. Warto dorzucić do niego trochę drobno pokrojonej i podsmażonej cebulki. Masę przyprawiamy solą i pieprzem. Jej konsystencja musi być spójna, więc można ją podlać odrobiną pozostałego wywaru z mięsa. Farsz jest już gotowy. Zabieramy się za ciasto. Do miski wsypujemy mąkę. Niecałą szklankę mleka podgrzewamy i przelewamy do szerszego naczynia, dodajemy płaską łyżkę cukru i rozpuszczamy drożdże. Naczynie najlepiej przykryć, aby drożdże dobrze wyrosły. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy rozczyn z drożdży. Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wlewamy rozpuszczoną kostkę margaryny, lekko solimy i dalej wyrabiamy. Aby nabrało aromatu możemy wsypać trochę majeranku. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie należy je rozwałkować. Wycinamy podłużne kawałki o wielkości, jaka nam pasuje. Napełniamy farszem i zwijamy w rulonik. Smarujemy dodatkowym roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.