Porady > Żywność >Gotowanie 

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami (pieczarkami). Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

Napisane przez milosz 1176 dni temu Gotowanie| paszteciki paszteciki drożdżowe
     Drożdżowe wypieki kojarzą się ze świętami, podobnie jak kapusta i grzyby, które często znajdują się w świątecznych potrawach. Nie ma to jak pyszny barszcz czerwony, a do tego cieplutkie paszteciki z kapustą i grzybami. Potrzebujemy następujące składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 150g masła

  • ¾ szklanki mleka

  • 30g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli


Farsz:

  • 200 -300g kiszonej kapusty

  • około 300 g pieczarek

  • 1 duża cebula

  • olej do smażenia

  • 2 listki laurowe

  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

Sposób przygotowania

     Kiszoną kapustę wkładamy do garnka i podlewamy wodą. Dodajemy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy ją około godziny aż zmięknie. Sprawdzamy, czy woda za bardzo nie wyparowała. W razie konieczności kapustę lekko podlewamy. Pieczarki i cebulę kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy do gotującej się kapusty. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Zostawiamy do przestudzenia, a kiedy już będzie chłodna mielimy w maszynce do mięsa. I farsz mamy gotowy. Teraz czeka robienie ciasta. Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże razem łyżką cukru. Rozczyn przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu. Czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. Mąkę przesiewamy i dodajemy masło. Dodajemy również łyżeczkę soli. Masło powinno być wcześniej wyciągnięte z lodówki, aby się trochę ogrzało i najlepiej pokroić w cienkie paski. Mąkę z masłem rozcieramy i wlewamy drożdżowy rozczyn. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką i znowu czekamy aż urośnie. Powinno stać się dwa razy większe. Kiedy jest gotowe dzielimy je na kilka części. Każdą rozwałkowujemy tak, aby uzyskać bardzo wydłużony prostokąt. Pośrodku układamy farsz. Ciasto zawijamy z jednej i drugiej strony, a następnie kroimy tak jak się kroi pierogi leniwe. Paski powinny być jednak szersze. Z wierzchu smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20-30 minut.