Jak jeść ciasteczka oreo? Jak się zachować. Savoir vivre.

     Chyba każdy już dobrze zna reklamę ciasteczek Oreo. Są to złączone herbatniki, pomiędzy którymi znajduje się masa. Je się je normalnie, tak samo jak niegdyś popularne Markizy. Oczywiście wiele osób lubi się takimi ciastkami bawić i oddziela jedną część, zjada ją, następnie zjada masę i dopiero drugi herbatnik. I chyba tą skłonność do takiego spożywania ciastek przełożonych masą podchwycili twórcy reklamy ciastek Oreo. Dla zabawy można posłużyć się instrukcjami prosto z reklamy. Oprócz ciastek będzie jeszcze potrzebna szklanka ciepłego mleka. Reklamowa instrukcja brzmi: „Weź jedno, przekręć, poliż, zamocz”. Zamoczyć należy w mleku, ale równie dobrze można wykorzystać kakao lub gorącą czekoladę. Wtedy ciasteczka będą smakować jeszcze inaczej. W taki sposób nie należy jeść oczywiście żadnych ciastek w obecności gości lub w ogóle w czasie oficjalnych spotkań. Natomiast sposób sprawdzi się, gdy chcemy powygłupiać się w gronie znajomych.

     Ciasteczka Oreo są słodkością samą w sobie, ale są również wykorzystywane jako dodatek do różnych deserów. Okazuje się, że ciasteczka są dodawane do przepisów na sernik, gorącej czekolady lub kokosowego koktajlu. Ciasteczka można też przygotować samodzielnie w domu. Do przygotowania ciastek potrzebne będą:

1 szklanka i 2 łyżki stołowe mąki pszennej

80 g masła

½ szklanki kakao

1 szklanka cukru pudru

1 jajko

1 płaska łyżeczka sody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki aromatu waniliowego

Szczypta soli

Do sporządzenia nadzienia będą natomiast potrzebne:

100 g masła (powinno być miękkie, trzeba je po prostu wcześniej wyjąć z lodówki)

1 ½ szklanki cukru pudru

1 łyżeczka aromatu waniliowego

     Najlepiej zacząć od przygotowania ciasta na ciastka. W pierwszej kolejności należy w rondelku rozpuścić masło. Potem trzeba je zostawić aż ostygnie. Wówczas dodajemy cukier puder i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy aromat waniliowy i całość razem mieszamy do momentu, gdy utworzy się jednolita masa. Oczywiście najlepiej zrobić to automatycznym robotem, który dokładnie połączy składniki. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, a z nią kakao, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy do uzyskanej wcześniej masy. Ciasto trzeba dokładnie wyrobić. Zawijamy je w folię i wkładamy do zamrażarki. Powinno tam leżeć około 30 minut, ale nie dłużej. Po wyjęciu z zamrażarki należy je rozwałkować na grubość 3 mm. Do wykrawania krążków przyda się kieliszek lub mała szklanka o średnicy mniej więcej 5 cm. Otrzymane krążki należy wyłożyć na blachę, na której wcześniej kładziemy papier do pieczenia. Ciasteczka piecze się w temperaturze 170°C zaledwie przez około 8 minut. Należy je wyciągnąć i zostawić do przestygnięcia.

     Masę można zacząć przygotowywać w momencie, gdy ciasto włożymy do zamrażarki. Przygotowane masło należy zmiksować. Powinna powstać z niego puszysta masa o jasnym zabarwieniu. Teraz stopniowo wsypujemy cukier puder i aromat waniliowy. Wszystko razem ucieramy do momentu, gdy masa stanie się jednolita. Umieszczamy ją w lodówce na 15 minut. Chłodne już krążki ciastek przekładamy masą.