Jak jeść langustę? Jak się zachować. Savoir vivre.

     Langusta w Polsce wciąż jest mało popularną potrawą, ale nigdy nie wiadomo, kiedy nadarzy się okazja zjedzenia tego skorupiaka, więc lepiej zawczasu dowiedzieć się, w jaki sposób się go spożywa. Nie wszyscy lubią skorupiaki, ale langusta powinna wielu osobom przypaść do gustu, ponieważ ma bardzo delikatne i naprawdę smaczne mięso. Niestety skorupiaki mają to do siebie, że na pierwszy rzut oka nie wiadomo jak się za nie zabrać, co niektórych zniechęca do jedzenia, a w szczególności do jedzenia w restauracjach.

     To, w jaki sposób należy rozpocząć spożywanie langusty zależy od tego, w jaki sposób została zaserwowana. Zdarza się, że langustę podaje się w całości w skorupce. Dla konsumentów jest to niewygodne, ponieważ w pierwszej kolejności trzeba zmiażdżyć twardą skorupę. W tym celu obok talerza powinny znajdować się specjalne szczypce. Wyglądają podobnie jak dziadek do orzechów. Osoby o małej sile w rękach i przede wszystkim te, które mają do czynienia z langustą pierwszy raz powinny wybrać się do restauracji z osobą, która już ma obeznanie w tej dziedzinie. Ewentualnie dyskretnie można poprosić kelnera o pomoc, ale pod warunkiem, że jesteśmy w towarzystwie, które dobrze znamy. W przeciwnym razie lepiej podpatrzeć, w jaki sposób z potrawą radzą sobie współtowarzysze. Po zmiażdżeniu skorupki specjalnym widelcem po prostu wydłubujemy mięso.

     Langustę w restauracjach częściej podaje się jednak przeciętą na pół, co ułatwia zadanie. Nie trzeba przynajmniej zajmować się miażdżeniem skorupki. Wówczas przy jedzeniu należy posłużyć się specjalnym nożem i widelcem. Z połówek langusty wydrąża się przy ich pomocy mięso. Do takich dań zazwyczaj podaje się miskę z ciepłą wodą i plasterkiem cytryny, w której moczy się palce po skończonym posiłku. Wodę podaje się z tego powodu, że przy skorupiakach zwykle trzeba sobie pomagać dłońmi, więc na koniec trzeba je oczyścić.