Jak jeść lasagne? Jak się zachować. Savoir vivre.

     Nazwa lasagne dotyczy rodzaju makaronu, a także samej potrawy, do której się go wykorzystuje. Makaron lasagne to szerokie płaty makaronowe. Przygotowując potrawę płaty układa się naprzemiennie z warstwami farszu. Całość układa się w naczyniu o prostokątnym kształcie, a następnie zapieka. Jest to typowe włoskie danie, które cieszy się ogromną popularnością. Można korzystać z najróżniejszych wariantów farszu.

     Na talerze trafiają odkrojone kwadratowe kawałki. Teoretycznie spożywanie lasagne nie powinno sprawiać dużo trudności, ponieważ je się ją nożem i widelcem. Zdarza się, że w restauracjach są podawane specjalne noże o bardziej stępionym ostrzu. Przypominają te do filetowania ryb. W ten sposób lasagne raczej się nie kroi, lecz rozdziela na kawałki. Wydaje się to proste, ale ze względu na fakt, że lasagne jest potrawą piętrową wszystko może z jej wnętrza łatwo wypłynąć. Szczególnie ciężko spożywa się ją, gdy warstwy makaronu są twarde. Najczęściej dzieje się tak, gdy są za bardzo przypieczone. Pół biedy, gdy tylko takie są brzegi.

     Gdy płaty makaronu są miękkie jedzenie lasagne jest znacznie przyjemniejsze, chociaż należy uważać, aby za mocno nie dociskać potrawy podczas krojenia, ponieważ właśnie wtedy wszystkie warstwy łatwo się rozchodzą. Lasagne należy kroić w delikatny sposób.