Jak jeść małże? Jak się zachować. Savoir vivre.

     Małże stały się dość popularną potrawą w Polsce, chociaż wiele osób wciąż nie spróbowało jak smakują. Nie każdy je polubi, ale zyskują naprawdę sporo zwolenników. Główną przeszkodę na drodze do ich spróbowania stanowi fakt, że obawiamy się czy poradzimy sobie z ich jedzeniem. Po prostu nie wiemy, w jaki sposób należy je spożywać. Na dodatek małże podawane są w różnych formach. Mogą być świeże, gotowane, a nawet smażone. Kiedy zamawiamy małże w restauracji właściwie musimy zaufać, że zostaną podane świeże. Jeśli jednak zdecydujemy się na własnoręczne przyrządzenie małży, warto wiedzieć, co świadczy o ich świeżości. W każdym wypadku należy sprawdzać skorupki. Żywe małże, których skorupka otwiera się nie są świeże. Także w przypadku gotowanych małży o świeżości świadczy skorupka. Tutaj jednak małż, który nie daje się otworzyć jest zdecydowanie nieświeży.

     Według zasad savoir vivre jedzenie małży samymi palcami jest dopuszczalne, ale wyłącznie podczas nieoficjalnych spotkań w gronie znajomych. Absolutnie nie należy tego robić podczas spotkań oficjalnych. Natomiast prawidłowo małże je się częściowo palcami. Jedną ręką należy trzymać małże, a drugą ręką w tym czasie otwieramy skorupkę. Oddzieloną połówką małża wydobywa się mięso. Wnętrze małży zwykle skrapia się sokiem z cytryny. Najbardziej elegancką metodą spożywania zawartości małży jest posługiwanie się widelcem. Przygotowując potrawy w domu często zastanawiamy się, jakie napoje, a w szczególności napoje alkoholowe do nich pasują. Do małży, tak samo jak do ryb, pasuje białe wino półwytrawne lub wytrawne.