Jak jeść melona? Jak się zachować. Savoir vivre.

     Melon ma specyficzny, przyjemny aromat i równie dobrze smakuje. Z wierzchu okrywa go skórka. Twarda i gruba skórka informuje, że owoc jest zdrowy. Nie powinno być na niej żadnych uszkodzeń. Jednak w momencie, gdy naciśniemy melon skórka nie powinna stawiać bardzo dużego oporu. Jeśli możemy wyczuć, że pod skórką znajduje się miękki miąższ to taki melon powinien być dobry. Do tego powinien być jeszcze ciężki. Dojrzały owoc zawsze jest ciężki, ponieważ zawiera sporo wody. Melon można trzymać około pięciu dni zanim się go spożyje, o ile nie jest zbyt dojrzały. Dodatkowo dojrzały melon bardzo intensywnie pachnie. Owoc lepiej przechowywać w chłodnym miejscu niż w lodówce. Melon można wykorzystać do różnych potraw, ale najlepszy jest świeży. Warto dodawać go do sałatek i deserów. Świetnie komponuje się nie tylko ze słodkimi składnikami, ale również ze słonymi.

     Melona należy najpierw przekroić na pół. Owoc posiada pestki, które trzeba usunąć. Robimy to używając łyżeczki. Po prostu wydrążamy pestki z miąższu aż wszystkie dokładnie usuniemy. W następnym kroku połówki melona należy położyć płaską stroną na desce do krojenia i każdą połówkę pokroić na cztery części. Owoc tniemy wzdłuż. W ten sposób powstają jakby łódeczki. Następnie należy wyposażyć się w nóż do filetowania ryb. Przy pomocy noża oddzielamy skórę od miąższu. Nóż należy prowadzić tuż przy warstwie skóry. W ten sposób łatwo uzyskać miąższ z wcześniej przygotowanych cząstek. Teraz można go pokroić na jeszcze mniejsze części.