Jak jeść owoc liczi? Jak się zachować. Savoir vivre.

     Owoc liczi naturalnie rośnie w Indiach i Chinach. Można też spotkać się z jeszcze inną nazwą – chińska śliwka. Jest mniej więcej wielkości właśnie śliwki, ale zdecydowanie różni się swoim wyglądem. Ten egzotyczny owoc jest naprawdę smaczny. Na zewnątrz otacza go skórka. Jest cienka, ale jej powierzchnia nie jest równa. Trochę wygląda, jakby była wykończona tępymi kolcami lub wypustkami. We wnętrzu owocu znajduje się pestka. Otacza ją miąższ, który stanowi część, którą się spożywa. Miąższ ma lekko twardawą postać i barwę od mlecznej do przezroczystej. Słodki smak miąższu jest jednocześnie orzeźwiający. Liczi z pewnością ma specyficzny, ale przyjemny smak.

     W pierwszej kolejności należy pozbyć się z owocu skórki. Chociaż jest cienka, to jednak twarda, więc nie nadaje się do skonsumowania. Aby ja usunąć, owoc można delikatnie ponacinać. Najlepiej naciąć go u nasady. Jeśli skórka nie daje się łatwo obrać, oznacza to, że owoc nie jest wystarczająco dojrzały i trzeba liczyć się z tym, że jego smak nie będzie tak dobry jak powinien być. Kiedy już pozbędziemy się skórki, trzeba skupić się na usunięciu pestki z wnętrza. Najprościej przekroić liczi na pół. Pestka jest duża, więc łatwo daje się wyciągnąć. W ten sposób otrzymujemy miąższ, który najlepiej zjeść od razu. Owoce liczi można wykorzystywać do sałatek i deserów, a także na inne sposoby. Pasuje nawet do ryb i mięs. Można go również zamrażać.