Jak jeść pigwę? Jak się zachować. Savoir vivre.

     Pigwa pochodzi z południowo-zachodniej Azji, ale do Europy przywędrowała już w starożytności. Owoce pigwy mają kształt gruszki, ale za to ich zapach zdecydowanie kojarzy się z zapachem jabłek. Jeszcze niedojrzałe owoce mają barwę zielono-żółtą, a dojrzałe przybierają już zupełnie kolor żółty. Świeża pigwa jest twarda i w smaku kwaśna, dlatego w postaci surowej zwykle się jej nie spożywa. Za to idealnie nadaje się do ciast, a dżem z pigwy jest wprost znakomity. Owoce dokładnie myjemy. Pigwę należy potem obrać ze skórki, a następnie podzielić na kawałki. W pierwszej kolejności usuwamy pestki, a następnie kroimy pigwę w plastry. Można ją też zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

     Aby przygotować konfiturę z pigwy, trzeba kawałki owoców wrzucić na patelnię lub do garnka. W momencie, gdy zaczynają się rozpadać na kawałki dodaje się cukier i jeszcze trochę podsmaża, ale nie za długo. Po przełożeniu konfitury do słoików należy przejść do pasteryzacji. Konfitura z pigwy dodana do herbaty chroni przed przeziębieniami. Z pigwy przygotowuje się ponadto sok, kompot, a nawet nalewkę. Sok można bardzo łatwo przygotować wkładając obrane kawałki owocu do sokowirówki. Można ją łączyć z innymi owocami.