Jak jeść tatara? Jak się zachować. Savoir vivre.

     Tatar, którego pełna nazwa brzmi befsztyk tatarski jest potrawą z surowego mięsa. Nie każdego taka potrawa przekonuje, ale dobrze przyrządzony tatar posiada wielu zwolenników. Do surowego mięsa wbija się żółtko, a także dodaje często drobno posiekaną smażoną cebulkę i doprawia do smaku pieprzem i solą. Tatara można przyrządzić również z ryby. Przyrządza się go głównie z łososia. Do tatara dorzuca się niekiedy jeszcze inne dodatki i przyprawy. Tradycyjnie jest przygotowywany z mielonego, ewentualnie siekanego mięsa wołowego. Do jego środka wbija się surowe żółtko. Mięso musi być bardzo dobrze przemielone albo drobniutko posiekane. Porcje tatara przygotowuje się na talerzykach. Nakłada się nieduże porcje i w każdej z nich robi się niewielkie wgłębienie. Właśnie w tym wgłębieniu powinno znaleźć się żółtko. Do tatara należy podać świeże pieczywo. Można również podawać marynowane grzybki i ogórki kiszone, ponieważ wspaniale się z nim komponują.

     Konsumowanie tatara nie należy do problematycznych. Danie jest podawane na talerzyku i spożywa się go sztućcami. Tatara podaje się w małej ilości. Należy go jeść powoli delektując się każdym kęsem. Dopuszczalne jest również położenie tatara na chleb. Wtedy również spożywa się go posługując się nożem i widelcem.