Porady > Zdrowie i uroda >Leki 

Jagody Goji. Co to jest. Właściwości, działanie, zastosowanie. Cz.1

Napisane przez milosz 784 dni temu Leki| goji goi owoce
     Jagody Goi są rodzajem owoców znanym także pod wieloma innymi nazwami. W botanicznych poradnikach są zwane kolcowojem. Wyróżnia się trzy odmiany - chińską, pospolitą i szkarłatną. Dzięki właściwościom leczniczym zyskały miano najzdrowszych owoców świata, owoców wiecznej młodości, witalnych jagód i owoców życia. Współcześnie wyróżnia się Owoce Licium Chinese i Licium Barbarum. Chińska odmiana występuje głównie w prowincji Hebei. Charakteryzuje się tym, że dojrzałe jagody przybierają barwę intensywnego oranżu i zawierają więcej nasion. Licium Barbarum jest znany jako kolcowój pospolity lub szkarłatny.
     Plantacje rozciągają sie wzdłuż dorzecza Żółtej Rzeki w zachodniej części Chin, w Mongolii i wielu innych regionach Azji. Pierwsze wzmianki na temat rośliny pojawiły się w Europie dzięki Lordowi J. Harvy'emu, który opisał roślinę w 1830 roku. Najbardziej cenne owoce dojrzewają w północno - centralnej i zachodniej części Chin oraz na zalewowych terenach Żółtej Rzeki. Roślina prawdopodobnie pochodzi z Himalajów. Właściwości lecznicze jagód Goji są znane w Azji od dwóch tysięcy lat. Pełnią bardzo ważną funkcję w tradycyjnej, chińskiej medycynie. Świadczy o tym między innymi kilkudniowy festiwal organizowany w sierpniu. Podczas corocznie obchodzonego święta Chińczycy oddają hołd opisywanej roślinie. Owoce Goji są nieodłącznym elementem jadłospisu mieszkańców himalajskich wzniesień. Najprawdopodobniej nazwa pochodzi od podgórza Himalajów - Gojal, porośnięte w dużej mierze przez kolcowój.


     Uprawa rośliny była objęta tajemnicą - podobnie jak sposób wyrobu porcelany czy jedwabiu. Sekret hodowli kolcowoju przekazywano z pokolenia na pokolenie przez kolejne stulecia. Obecnie jest znany niemal na całym świecie. Krzew kolcowoju jest odporny na susze i mrozy, dlatego doskonale sprawdza się także w roli żywopłotu. Może być także wykorzystany do umocnienia gruntu na skarpach. Okres dojrzewania jagód przypada na czas od sierpnia do października. Warto hodować jagody Goi. Na początek trzeba położyć nasiona na mokrej tkaninie i pozostawić na okres około sześciu lub ośmiu godzin. Później wystarczy wsiać je do doniczek. Jeśli siewki urosną do około dziesięciu centymetrów, trzeba przesadzić je do oddzielnych pojemników, które trzeba ustawić w ciepłym i zacienionym miejscu. Doniczki nie mogą być wystawione na intensywne działanie promieni słonecznych. Wilgotność podłoża powinna być utrzymana na stałym poziomie. Bardzo częste błędy przy uprawie kolcowoju to zbyt duża głębokość wysiewu nasion oraz przelanie podłoża. Nasiona powinny być wysiane na głębokość nie większą od pięciu milimetrów. W kwestii wilgotności podłoża, warto pamiętać, że im mniej tym lepiej. Zbyt duże nawodnienie sprzyja gniciu korzeni, a roślina potrafi poradzić sobie z krótkotrwałym przesuszeniem.

     Według chińskiej medycyny tradycyjnej, jagody Goji mają znaczący wpływ na przedłużenie życia. Wśród chińskich podań nie brak legend związanych z tym rodzajem owoców. Według jednej z nich Li Qing Yen codziennie spożywał jagody Goji i dzięki temu żył aż 252 lata, od 1678 r. do 1930 r. Zgodnie z legendą w wieku jedenastu lat spotkał trzech mędrców, którzy przekazali mu sekret długowieczności. Gdy miał 50 lat spotkał kolejnego mędrca. Ten przekazał mu swoją tajemnicę długowieczności. Dotyczyła codziennego spożywania zupy przyrządzonej z owoców Goji. Według innej legendy pochodzącej z XVIII wieku, jagody Goji wpadały do studni wybudowanej przy buddyjskiej świątyni. Woda nabrała leczniczych i odmładzających właściwości, a pielgrzymi gaszący pragnienie cieszyli się długo młodością. W każdej legendzie tkwi ziarno prawdy. Ostatnio prowadzone badania wykazały odmładzające i lecznicze właściwości jagód kolcowoju.

Właściwości, działanie, zastosowanie

     Jagody Goji zawierają wyjątkowo dużą ilość przeciwutleniaczy. W ogólnej klasyfikacji inne owoce wypadają dość blado. Owoce kolcowoju zawierają szereg substancji, które działają przeciw starzeniu się, wśród których znajduje się osiemnaście rodzajów aminokwasów, dwadzieścia jeden składników śladowych, witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, wapń, cynk, selen i nienasycone kwasy tłuszczowe i flawonoidy. Skład chemiczny zapewnił jagodom Goji miano najbardziej wartościowych owoców na Ziemi. Aby poznać działanie i zrozumieć właściwości jagód Goji, należy dokładnie poznać składniki pokarmowe i roślinne substancje chemiczne zawarte w owocach.

     Jedząc owoce Goji, dostarcza się organizmowi cenne aminokwasy egzogenne - izoleucynę i tryptofan. Nie mogą być syntetyzowane przez człowieka, dlatego dostarczanie ich jest niezwykle ważne. Izoleucyna jest ważnym materiałem budulcowym i energetycznym dla mięśni. Wspomaga budowę masy mięśniowej. Tryptofan uczestniczy natomiast w procesie wydzielania hormonu wzrostu. Jagody Goji zawierają także polisacharydy wspomagające układ odpornościowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za produkcję hormonów, prawidłową pracę mózgu, a także systemu nerwowego.

     Owoce Goji zasłynęły jako wyjątkowo bogate źródło witamin. Zawierają między innymi witaminę C, która podnosi odporność organizmu na choroby, poprzez pobudzenie wzrostu i sprawności komórek odpornościowych zwalczających atakujące infekcje. Wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, dzięki czemu ułatwia gojenie się ran i złamań. Hamuje tworzenie się sińców i powstawanie krwotoków. Zdrowe komórki ciała są dzięki niej odporne na zakażenia i uszkodzenia. Jagody Goji są jednym z niewielu rodzajów owoców zawierających witaminę E. Ten związek chemiczny posiada właściwości antyoksydacyjne, dlatego chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Zapobiega powstawaniu plam starczychna dłoniach i innych przebarwień. Wspomaga proces oddychania komórek poprzez ochronę erytrocytów transportujących tlen. W ten sposób utrzymuje wysoką wydolność mięśni. Witamina E hamuje utleninie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co zapobiega rozwojowi miażdżycy. Pobudza produkowanie substancji przeciwzakrzepowych. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krwionośnego. Potrzebują jej organizmy obu płci. Witamina E jest niezbędna do produkcji spermy. Kobiety cenią ją ze względu na dobroczynny wpływ na cerę. Jest bardzo ważna także u dzieci. Zapobiega bowiem niedokrwistości makrocytarnej. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i zapewnia ochronę gruczołów, takich jak przysadka mózgowa, grasica i kora nadnerczy.

     Owoce Goji zawierają także witaminę B1. Związek chemiczny, o którym mowa jest skłądnikiem tlankowych ukłądów enzymatycznych, biorącym udział w prawidłowym funkcjonowaniu ukłądu nerwowego. Ma również korzystny wpływ na działanie układu krwionośnego. Bierze udział w procesie spalania węglowodanów i procesie wzrostu.

     Kolejną witaminą z grupy B zawartą w jagodach Goji jest witamina B2. Zasadnicza rola tego związku chemicznegi w organizmie polega na zwalczaniu wolnych rodników. Ma także ogromny wpływ na utrzymanie zdrowego wzroku. Bierze udział w przemianach tłuszczy i białek oraz wraz z witaminą A chroni błony śluzowe dbając o ich prawidłowe funkcjonowanie.

     W owocach Goji znajduje się także witamina B6. Bierze udział w przemianach bieałek i kwasów łuszczowych. Ma znaczący wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Jest niezbędnym elementem pozwalającym na syntezę porfiryn i hormonów.

     Kolejna grupa związków chemicznych, których bogatym źródłem są jagody Goji, to karotenoidy, a ściślej beta - karoten, zeaksantyna, luteina i likopen. Bardzo cenne są zeaksantyna i luteina, które wzmacniają wzrok i odpowiadają za ochronę plamki żółtej siatkówki. Zeaksantyna znalazła zastosowanie w leczeniu zaćmy, a także w odtruwaniu wątroby.

     Jagody Goji zawierają także betainę, która jest niezbędna do produkcji choliny w wątrobie łagodzącej nerwicę. Ponadto poprawia pamięć, chroni przed otłuszczeniem wątroby, wspomaga przyrost mięśni, obniża poziom homocysteiny, która jest przyczyną chorób serca. Chroni również DNA. Owoce, o których mowa są źródłem fizaliny, którą stosuje sie w chorobach o podłożu nowotworowym, między innymi u osób chorych na białaczkę.