Porady > Zdrowie i uroda >Leki 

Mleko ryżowe. Co to jest. Właściwości, działanie, zastosowanie.

Napisane przez milosz 780 dni temu Leki| mleko mleko ryżowe ryż
     Mleko ryżowe jest napojem powstałym na bazie zboża przygotowywanym zwykle z brązowego ryżu. Produkt jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością i delikatesach, a także w dobrych supermarketach. Stał się zatem bardzo popularny. Można przygotować go samodzielnie. Przepis zostanie przedstawiony w dalszej części artykułu. W przeciwieństwie do mleka krowiego nie zawiera dużych ilości wapnia i białka. Charakteryzuje się natomiast znacznie większą ilością węglowodanów. Nie zawiera laktozy i cholesterolu. Mleko ryżowe dostępne w sklepach jest często wzbogacane witaminami i solami mineralnymi, między innymi żelazem, witaminą B12 i B3 oraz wapniem. Są dostępne w różnych wariantach smakowych.

Właściwości, pochodzenie, zastosowanie

     Mleko ryżowe posiada właściwości hypoalergiczne, dlatego mogą je spożywać nawet dzieci powyżej szóstego miesiąca życia. Niemniej nie powinno być stosowane jako alternatywa dla mleka matki czy modyfikowanego. Podobnie jak mleko sojowe i owsiane pełni rolę substytutu mleka krowiego. Można je wykorzystywać do przygotowywania posiłków. Zyskało popularność szczególnie wśród wegetarian. Mleko ryżowe powinno posiadać certyfikat ekologiczny. Daje pewność wysokiej jakości produktu i jego wartości odżywczej. Napój o którym mowa dostępny w sklepach zwykle jest produkowany na obszarze Unii Europejskiej.

     Napój ryżowy powinien się znaleźć się w diecie osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Jest to zaburzenie trawienia objawiające się tym, że organizm nie wytwarza wystarczającej ilości laktazy. Enzym odpowiada za prawidłowy rozkład laktozy. Cukier ten jest obecny między innymi w mleku krowim. Dostarczanie jej do organizmu powoduje wzdęcia i kurczowe bóle brzucha oraz biegunkę. Dlatego zwykle produkty zawierające laktazę są eliminowane z codziennej diety. Napój ryżowy sprawdza się w roli zamiennika mleka krowiego doskonale. Posiada ciekawy smak i jest z pewnością warte spróbowania.

     Nie trzeba kupować mleka ryżowego z certyfikatem ekologicznym. Można je przyrządzić według domowego przepisu. Potrzebne składniki to brązowy ryż i woda oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Na początek trzeba ugotować 250 ml brązowego ryżu. Następnie miesza się go z jednym litrem wody i ekstraktem. Składniki należy dokładnie zmiksować. Można je przechowywać w lodówce nie dłużej niż pięć dni.

     Mleko ryżowe przygotowane według przepisu zawiera mnóstwo błonnika, a także witaminy i składniki mineralne. Stanowi bogate źródło witaminy E, witaminy B6 i magnezu. W brązowym ryżu znajduje się także wapń, fosfor i potas oraz żelazo, selen, miedź, cynk i mangan. Nie brak także pozostałych witamin, choć występują w mniejszych ilościach. Wartość odżywcza mleka ryżowego jest zatem bardzo duża. Korzyści płynące z jego spożywania jest wiele. Błonnik zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas, zatem powinno znaleźć się w diecie osób chcących stracić na wadze. Witaminy mają właściwości przeciwutleniające. Spowalniają procesy starzenia się i rozwój różnych schorzeń. Przywracają ciału witalność. Makroelementy i mikroelementy wymienione wyżej odpowiadają za ważne procesy zachodzące w organizmie. Zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układów narządów. Mleko ryżowe można uznać za jeden z wartościowych rodzajów żywienia, które powinno się umieścić w codziennym jadłospisie. Naprawdę warto!