Porady > Zdrowie i uroda >Leki 

Nasiona Chia (szałwia hiszpańska). Co to jest. Właściwości, działanie, zastosowanie. Cz.2

Napisane przez milosz 594 dni temu Leki| nasiona chia nasiona chia szałwia hiszpańska
     Nasiona chia są jednym ze sposobów na spowolnienie procesów starzenia. Posiadają wiele przeciwutleniaczy. Są to między innymi mirycetyna, kwercetyna, kwasy chlorogenowy i kawowy oraz flawonid kamferol. Mirycetyna obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty oraz raka trzustki. Chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych UVB. Kwercetyna znalazła zastosowanie w lecznictwie. Posiada właściwości przeciwalgergiczne i przeciwzapalne. Kwas chlorogenowy obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu organizm czerpie energię z zapasów zgromadzonych w ciele. Dzięki temu sprzyja utracie wagi. Poza silnymi właściwościami przeciwutleniajacymi, jest antybakteryjny, antywirusowy i antygrzybiczy. Kwas kawowy hamuje rozwój grzybów i bakterii. Posiada właściwości antyagregacyjne i przeciwzapalne. Zapobiega i hamuje rozwój miażdżycy. Pobudza wydzielanie żółci i stymuluje pracę układu immunologicznego. Kemferol działa spazmolitycznie i przeciwalergicznie. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.

Właściwości, pochodzenie, zastosowanie

     Nasiona chia posiadają właściwości hydrofilowe. Mają zdolność do wchłaniania i zatrzymywania cząsteczek wody. Wspomagają nawilżenie organizmu. Pożywienie Azteków i Majów ma bardzo duży potencjał w dziedzinie dietetyki. Spowalnia rozkład węlowodanów na cukry proste i ich wchłanianie.Są polecane osobom cierpiącym na cukrzycę. Podobnie jak znane w Polsce siemie lniane, w połączeniu z wodą tworzą żel. Zapobiega szybkiemu wchłanianiu węglowodanów i powoduje uczucie sytości oraz zmniejszenie uczucia głodu. Poleca się je osobom dbającym o linię i chcącym schudnąć. Zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, a także 25% błonnika pokarmowego, zatem liczba węglowodanów, które są dostarczane do organizmu jest niewielka. Jest to jeden z powodów, dla których zyskały aprobatę dietetyków.

     Pochodzi z centralnego i południowego regionu Meksyku i Gwatemali, gdzie jest powszechny po dziś dzień. Nasiona szałwii hiszpańskiej są wykorzystywane przez miejscową ludność do przygotowywania odżywczych napojów oraz innych rodzajów żywności. Nie zyskały jeszcze dużej popularności w Europie. Kronikarze Jezuiccy opisywali chia jako trzeci z pięciu najważniejszych pokarmów Azteków. Były bardzo cenne dla tych plemion, o czym świadczy choćby fakt, że w ich postaci płacono podatki i składano hołdy kapłanom i wodzom. Nazwa rośliny pochodzi od słowa "chian", które w języku nahuatl oznacza oleisty. Mówiąc o pochodzeniu chia, warto wspomnieć kilka słów o roślinie. Szałwia hiszpańska jest jednoroczną rośliną mogącą osiągać aż 1 metr wysokości. Posiada długie i szerokie liście rozmieszczone naprzeciwlegle. W okółkach i na szczytach pędów gromadzą się fioletowe lub białe kwiaty. Nasiona mają długość około 2 mm i owalny kształt. Znajdują się w owocach. Powierzchnia nasion chia jest nakrapiana i może mieć barwę brązową, czarną, szarą i białą.

     Szałwia hiszpańska jest uprawiana w celach handlowych ze względu na cenne nasiona. Można z nich wytworzyć olej chia. Plantacje chia są współcześnie w nie tylko w Gwatemali i Meksyku, ale także w Australii, Ekwadorze, Argentynie i Boliwii. W 2009 roku Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy. Należy je przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Można je dodawać do jogurtów, koktajli, sałatek, deserów i płatków owsianych. Stanowią bardzo dobry zagęstnik do sosów. Doskonale nadają się do pieczenia babeczek i ciast. Można zastąpić nimi jajka. Są dobrym dodatkiem do pieczywa. Można je wykorzystywać całe lub zmielone.


Komentarze

comment-avatar
Yerbek
7 dni temu
polecam zapoznać się również z właściwościami owoców camu camu na blogu http://camucamu.com.pl/
Ocena: 0   up down