Porady > Dom i ogród >Ogród 

Grill ogrodowy. Jaki wybrać? Czym się kierować przy zakupie?

Napisane przez milosz 1434 dni temu Ogród| grill grill ogrodowy ogród gril
     Kto z nas nie lubi potraw przyrządzonych na grillu, podczas imprez z przyjaciółmi i rodziną? Od kilkunastu lat trwa prawdziwy boom na grillowanie. Grillujemy, gdy tylko zrobi się odrobinę cieplej, kiedy można już posiedzieć na podwórku, nie narażając się na zapalenie płuc. Dzięki tak dużemu zainteresowaniu tą formą przyrządzania posiłków, producenci sprzętów do grillowania prześcigają się w swoich ofertach. Co zrobić, aby nie złapać się na marketingowe sztuczki? Aby kupione przez nas urządzenie, mogło służyć dłużej niż jeden sezon? Na co warto zwrócić uwagę?

     Podstawowym kryterium według którego należy wybrać grilla ogrodowego jest określenie czy ma być to grill stacjonarny czy mobilny. Obecnie bardzo popularne są grille przenośne, które można zapakować do bagażnika samochodu i zabrać ze sobą nad wodę, w góry czy na działkę. Jednak domatorzy, którzy taką formę spędzania czasu preferują tylko i wyłącznie w zaciszach swoich ogródków, mogą pokusić się na zakup grilla stacjonarnego.

     Jeżeli decydujemy się na grilla stacjonarnego, na pewno istotne dla nas będzie czym będziemy go rozpalać. W zasadzie, najpopularniejsze są trzy rodzaje opału. Do wyboru będziemy mieć zatem albo grille opalane drewnem, grille opalane węglem, oraz grille zasilane gazem ziemnym. Te ostatnie będą oczywiście wymagać dostępu do instalacji gazowej, więc gdy dostęp taki w naszym ogrodzie jest utrudniony warto zdecydować na jeden z dwóch pozostałych.

     W przypadku grilla stacjonarnego bardzo istotne są materiały, z których jest on wykonany. Urządzenie to przecież będzie w ogrodzie stać przez cały rok, i musi być odporne na warunki atmosferyczne. Dlatego ściany grilla powinny być zbudowane z kamieni lub cegieł klinkierowanych, które cechują się dużą odpornością na niekorzystne czynniki atmosferyczne. Natomiast, aby grill mógł nam służyć przez wiele lat, jego ruszt oraz palenisko powinno być wykonane ze stali kwasoodpornej lub kutej. Jeśli już mowa o ruszcie, to jego wielkość powinna być dla nas priorytetem. W zależności od ilości potraw które planujemy przyrządzić, ruszt powinien być odpowiedniej wielkości, aby nie doszło do sytuacji, że z powodu małej ilości miejsca, oczekiwanie na posiłek przedłuża się. Kolejną ważną kwestią, która poprawi komfort użytkowania grilla stacjonarnego jest jego odpowiednie wyposażenie. Warto aby oprócz standardowych części, grill był wyposażony w blat roboczy, na którym będziemy mogli przygotować potrawy do grillowania. Niewątpliwym ułatwieniem będzie również specjalny schowek na akcesoria czy dodatkowa komora na opał, w przypadku grilli opalanych drewnem lub węglem.

     W przypadku gdy zdecydujemy się jednak na grilla przenośnego musimy zwrócić uwagę na kilka kwestii.

     Pierwszą z nich jest również rodzaj zastosowanego paliwa. Możemy się zdecydować na grille zasilane gazem propan butan z butli. W tym momencie , nie jesteśmy uzależnieni od niczego i grilla możemy używać dosłownie wszędzie. Drugim typem może być grill elektryczny, który wymaga już podłączenia do sieci, tym samym jego użytkowanie nie sprawdza się w każdych warunkach. Trzecim i wciąż najbardziej popularnym grillem, jest grill węglowy. Zyskuje on uznanie w oczach kupujących ze względu na całkowitą mobilność. Wystarczy grill, podpałka i opakowanie węgla i można grillować gdzie się chce.

     Także w przypadku grillów przenośnych, najważniejszym elementem są parametry powierzchni rusztu. W zależności od naszych potrzeb, powinniśmy dopasować jego wielkość. Lubimy grille we dwoje- wystarczy grill o małej powierzchni. Naszą pasją są wieloosobowe imprezy w ogrodzie- zdecydujmy się wtedy na o wiele większą powierzchnię rusztu. Dodatkowym atutem grilla jest regulacja rusztu- w ten sposób możemy na tym samym ogniu, upiec mięso tak jak chcemy, bez konieczności podsycania czy zmniejszania ognia.

     Jak sama nazwa wskazuje,grill przenośny musi być dostosowany do zmiany miejsca, w którym jest ulokowany. Dlatego bardzo ważnym elementem takiego urządzenia są nóżki i kółeczka. Grill musi stać stabilnie na każdej, nawet nierównej powierzchni. Dodatkowo, musi po każdej powierzchni przejechać. Z tego powodu, niezbędne jest sprawdzenie czy aby nóżki i kółeczka zrobione są z porządnych materiałów i czy są porządnie przytwierdzone do reszty urządzenia. Najlepszym sposobem na sprawdzenie tego, jest przejechanie się z wybranym przez nas grillem po sklepie.

     Jednak niezależnie od tego , na jaki grill się zdecydujemy , warto aby był on wykonany z porządnych materiałów, takich jak stal nierdzewna, chromowana, żeliwo czy aluminium.

     Gdy już znajdziemy naszego wymarzonego grilla, nadchodzi czas na ostateczny rozrachunek i ocenienie realnej częstotliwości grillowania. Jeżeli mamy w zwyczaju grillować dwa razy w ciągu lata, to szkoda wydawać pieniędzy na profesjonalne, spełniające wszystkie wymogi grille. Natomiast jeżeli grillowanie to nasze hobby to warto zainwestować w sprzęt, który spełni nasze wymagania i pozwoli cieszyć się sobą przez długi czas.