Porady > Dom i ogród >Ogród 

Przycinanie malin. Jak i kiedy prawidłowo przycinać maliny?

Napisane przez milosz 1234 dni temu Ogród| maliny przycinanie malin
     Pielęgnowanie malin polega przede wszystkich na właściwym, profesjonalnym ich przycinaniu o właściwej porze roku oraz we właściwy sposób. Tylko takie odpowiedzialnie dbanie o maliny pozwoli na szybki ich wzrost oraz zadowolenie z ich owoców. Aby przycinanie malin nie stanowiło zbyt dużego trudu warto wybrać sprzyjającą ku temu porę roku. Taką na pewno jest lato. Piękna, słoneczna pogoda sprzyja wszelkim pracom wykonywanym na działce. Dodatkowym plusem jest dłuższy dzień.

     Maliny to krzew, na którym łodygi rosną dwa lata. Pod koniec drugiego roku zaczynają pojawiać się na łodygach owoce, następnie łodyga zasycha. W tym czasie zaczynają już rosnąć młode pędy, które pojawiają się na korzeniach. Zadaniem osoby, która uprawia maliny jest pilnowanie aby usuwać stare, niechciane pędy, które po wydaniu owoców zasychają, a następnie regulować wzrost tych nowych, młodych. Są odmiany malin, gdzie pędy, które dają owoce, mogą wyrosnąć już w pierwszym roku, a nie w drugim. Następnie powtórnie pojawiają się na nich owoce w drugim roku i następnie pędy zasychają.

     Przeciętnie na jednym krzaku malin powinno znajdować się około 12- 15 pędów, które powinny być rozmieszczone w równych proporcjach. To znaczy część pędów w tym powinna być młoda, a część to "stare" owocujące pędy.

     Najlepiej dokonać przeglądu pędów w lipcu, to doskonały moment na przyjrzenie się krzewom malin. Po pierwsze należy obejrzeć wnikliwie młode pędu, które wyrosły od korzenia malin. To na nich pojawią się owoce. Należy wybierać tylko najsilniejsze, młode pędy, pozostałe trzeba usunąć. Należy przycinać młode pędy przy korzeniu, ale tak aby go nie uszkodzić. Po przycięciu, trzeba przez kolejne miesiące pilnować, czy liczba pędów nie jest za duża. Poza tym w ciągu miesięcy letnich do jesieni pojawią się nowe młode pędy, które również trzeba będzie usunąć. Dlaczego ? Zbyt dużo nowych pędów osłabia roślinę i sprawia, że składniki pokarmowe będą użytkowane do "karmienia" zbyt dużej ilości pędów, a powinny być skupione na tych wcześniej wybranych. Tylko w ten sposób będzie można im zapewnić szybki wzrost oraz zdrowe pędy i owoce.

     Kiedy pojawiają się owoce na pędach należy je zebrać, a po ich zbiorze należy dokładnie wyciąć stare już pędy. Po tym zabiegu należy tylko przekopać ziemię wokół krzaka i wzmocnić ją nawozami. Na wiosnę będziemy mieli mniej pracy, bo tylko trzeba będzie skrócić łodygi, które dają owoce. Pędy, które przytniemy powinny mieć długość 1,5 metra wysokości. Maliny charakteryzują się pojawianiem się owoców na łodydze, jeżeli w sposób właściwy zostanie ona przycięta, wtedy zmniejszy się ilość owoców pojawiającej się na niej, jednak nie będą się wówczas uginały na łodygach i unikniemy konieczności ich podwiązywania . Maliny powinno się zdejmować z łodygi w miarę ich pojawiania się i dojrzewania. Owoce, które nie są w porę zebrane są narażone na zjadanie ich przez owady.

     Jest sposób na przedłużenie czasu dojrzewania malin, wystarczy przyciąć łodygi malin, tak aby osiągnęły wysokość około 40 cm. Wówczas latem krzaki będą miały mało owoców, ale już jesienią będzie obfity zbiór.