Porady > Żywność >Przetwory 

Oscypek. Co to jest? Jak zrobić? Przepis, składniki.

Napisane przez milosz 1223 dni temu Przetwory| oscypek ser
     Nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć, kto zna tradycję, kulturę, zwyczaje narodowe, czym jest polski oscypek. Charakterystyczny oczywiście dla polskich gór, szczególnie dla Podhala. Ten twardy, wędzony ser, przygotowany jest z mleka owczego i uwielbiany zarówno przez turystów z całej Polski, jak również i ze świata. Oscypek to polski produkt regionalny, który chroniony jest przez prawo unijne. Prawdziwy, tradycyjny musi mieć określone parametry, a więc maksymalną zawartość domieszki mleka krów rasy czerwonej. Ważyć powinien od 60 do 80dkg i mierzyć od 17 do 23cm. Tak właśnie wygląda polski, tradycyjny, każdemu dobrze znany, góralski oscypek.

Jak go zrobić?

     Przede wszystkim to co jest ważne i istotne, musi być produkowany z niedużych, wrzecionowatych bloków, z typowym zdobieniem brzegów. Jego wyrobkiem trudnią się bacowie na hali. Po wydojeniu owiec, mleko zlewane jest przez lniane płótno do drewnianej kadzi, zwanej pucierą. Ma to za zadanie odcedzić różnego rodzaju źdźbła i inne zanieczyszczenia. Następnie dodaje się wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę, zwaną klogiem, dzięki której, z mleka tworzy się masa serowa, którą się odciska i formuje. Podczas takiego odciskania, należy pamiętać, że ser trzeba moczyć w gorącej wodzie.

     Kiedy się już taki ser uformuje, wówczas przez całą dobę, moczy go się w specjalnej solance, która usuwa nadmiar wody w procesie osmozy. Kiedy już takie sery zostaną odpowiedni czas wymoczone, wówczas leżą one na górnych pólkach w bacówce i podlegają wędzeniu. W tradycyjnych bacówkach są piece, z których wydobywa się dym, a jego zadaniem jest właśnie wędzić oscypki.

     Dziś oscypki są spotykane na stołach europejskich wielu rodzin, kochają je dzieci, kochają też dorośli. Ten specyficzny smak i zapach, nikomu nie pozwoli przejść obok nich obojętnie.