Porady > Zwięrzęta >Psy 

Owczarek niemiecki. Opis, charakterystyka, hodowla, karmienie.

Napisane przez milosz 796 dni temu Psy| owczarek niemiecki owczarek
     Owczarek niemiecki to piękny pies o mocnej, harmonijnej budowie. Przeciętny wzrost wynosi 60-65 cm. Samce ważą 35-40 kg. Suki są nieco niższe 55-60 cm i ważą też mniej 25-30 kg. Ciało psa ma nieco wydłużony kształt z wyraźnie zarysowanymi mięśniami. Od razu widać, że jest to silna rasa. Wielkość głowy jest proporcjonalna do tułowia. Uszy mają przeciętne, ani wąskie ani szerokie, rozstawienie. Są ostro zakończone i stojące. U szczeniaków naturalne jest, że uszy są przyklapnięte. Pies posiada silenie rozwinięte szczęki oraz żuchwę. Oczy są lekko skośne o migdałowatym kształcie. Umaszczenie owczarków niemieckich bywa różne. Najczęściej można spotkać czarne podpalane, ale także brązowe lub rudawe oraz kilka innych wariantów umaszczenia.

Charakterystyka

     Owczarek niemiecki potrzebuje towarzystwa. Przywiązuje się do swojego opiekuna i chętnie spędza z nim czas. Lubi także towarzystwo innych psów, a najlepiej czuje się w obecności innego owczarka niemieckiego. Potrzebuje dużo ruchu i zajęć, które zmuszają go do myślenia. Owczarki niemieckie należą do ras bardzo inteligentnych. W mieszkaniu nie musi mieć dużo miejsca, ale trzeba zdawać sobie sprawę, że musi dużo czasu spędzać w ruchu na wolnej przestrzeni. Dlatego należy z nim chodzić na długie spacery, żeby mógł spożytkować energię. Owczarki, pomimo wrodzonej inteligencji i przywiązania do właściciela, nie są dobrymi psami stróżującymi. Dzieje się tak, ponieważ pozostawione same sobie popadają w nerwicę. Mogą przez to stawać się agresywne. Owczarki uczą się poprzez dostarczanie im bodźców. Kojarzą, co powinny zrobić, o ile przypisany jest do tego określony bodziec np. komenda, dźwięk lub ruch. Pozytywne reakcje psa należy wzmacniać nagrodą, ale gdy wykona coś źle można go skarcić. Robimy to natychmiast, ponieważ za pięć minut pies nie będzie już kojarzył skarcenia z określoną rzeczą, którą zrobił. Owczarki dają się łatwo trenować, ale trzeba to robić umiejętnie, aby wzbudzać w nich właściwe reakcje.

Hodowla

     Owczarki niemieckie żyją przeciętnie 10-15 lat. Choroby, na jakie najczęściej zapadają to: dysplazja stawów biodrowych, stawów łokciowych, przerost gruczołu krokowego, gnilec, a także zmiany alergiczne. Jedną z częstych przypadłości jest skręt żołądka. U młodych psów może wystąpić młodzieńcze zapalenie kości, czyli enostoza. Psy potrzebują dużo ruchu i zadań, które angażują ich mózg. Owczarki należy szczotkować. Największą uwagę do tego przykładamy w okresie linienia. Psy szczotkujemy najpierw pod włos, aby usunąć z sierści wszelkie zanieczyszczenia, a potem zgodnie z kierunkiem wzrostu włosa. Należy kontrolować oczy i uszy zwierzęcia. W uszach łatwo rozwija się stan zapalny. Po spacerze warto przeglądnąć sierść, aby sprawdzić, czy nie zaplątał się np. kleszcz.

Karmienie

     Szczeniaki oraz młode osobniki potrzebują więcej pożywienia niż osobniki starsze, ponieważ bardzo szybko rosną. Niezbędna jest duża ilość białka. Podajemy karmę, która jest bogata w minerały i witaminy. Szczególnie potrzebny jest wapń do prawidłowego rozwoju kośćca oraz witaminy A,D3,E,B1,B2,B6,B12. Owczarki niemieckie mają delikatne żołądki. Nie należy podawać im zbyt tłustego pożywienia, ponieważ najczęściej wywołuje ono problemy z trzustką. W jadłospisie psa powinny znaleźć się gotowane kasze, a także makaron. Z tym, że makaron w ograniczonych ilościach. Można podawać kaszę manną, jęczmienną, kukurydzianą, a także ryż. Pamiętajmy o warzywach, najlepiej gotowanych: włoszczyzna, buraki. Marchew można podawać surową, przede wszystkim tartą. Pies może jeść szpinak, sałatę i rzodkiewkę. Dietę uzupełniamy o owoce takie jak banany i jabłka. Z mięsa podajemy wołowinę, cielęcinę i koninę – gotowane lub surowe. Wieprzowinę natomiast musimy koniecznie dobrze ugotować, ponieważ zawiera wirusy powodujące niebezpieczną chorobę Aujeszky. Podroby również muszą być dokładnie wygotowane i w misce powinny znaleźć się tylko raz na tydzień. Gotowane ryby typu dorsz i flądra są dobre dla psa, ale musimy usunąć z nich ości.

     Szczeniaki żywimy mlekiem, ale starszych psów już nie. Z nabiału warto czasem podrzucić kawałek sera białego, a także żółtego. Ze względu na dużą ilość tłuszczu w serze żółtym owczarek nie może dostawać go często. Pies potrzebuje kości. Absolutnie nie mogą być drobiowe, ponieważ zaszkodzą psu. Owczarki lubią obgryzać duże kości, najlepiej z chrząstką. Cały czas muszą mieć dostęp do świeżej wody. Suchą karmę dopasowujemy odpowiednio do wieku psa.