Porady > Kultura i Społeczeństwo >Savoir vivre 

Jak jeść kokosa? Jak się zachować. Savoir vivre.

Napisane przez milosz 597 dni temu Savoir vivre| kokos savoir vivre
     Kokosy kojarzą się z tropikalnymi rajami, z piciem drinków w cieniu palm. Wiórka kokosowe są wykorzystywane do ciast i innych deserów. Równie często wykorzystuje się likiery kokosowe. Smak kokosu jest bowiem niepowtarzalny i zdecydowanie działa na zmysły. Znacznie rzadziej sięgamy po świeże kokosy. Dzieje się tak głównie dlatego, że orzech kokosowy nie jest łatwy do rozłupania. W środku znajduje się biały miąższ, z którego właśnie wytwarza się wiórki kokosowe. Wewnątrz orzecha kokosowego znajduje się także mleczko kokosowe o przezroczystej, nieco mętnej barwie. Kupując kokosa należy nim potrząsnąć. Gdy słychać chlupot mleczka kokosowego znaczy, że jest dobry do konsumpcji.

     Dostanie się do wnętrza kokosa jest nie lada wyzwaniem. Zawartość chroni twarda skorupka. W górnej części kokosa trzeba znaleźć dziurki. Zazwyczaj są dwie lub trzy. W tym miejscu należy przewiercić się korkociągiem i przez powstałą dziurkę przelać mleczko kokosowe do szklanki. Okazuje się też, że istnieje pewien sprawdzony sposób na otwarcie skorupki. Na kilka minut orzech wkłada się do piekarnika. Ewentualnie można go podgrzać na kuchence. Potem wystarczy uderzyć młotkiem i skorupka bez problemu pęka, a my możemy sprawdzić, co orzech kryje w swoich wnętrznościach. Zamiast młotka można wykorzystać tłuczek do mięsa. Teraz pozostaje oddzielenie białego miąższu od skorupki. Do tego potrzebny będzie nóż. Kawałki kokosowego miąższu można wykorzystać do różnych potraw, w tym do sałatek, deserów i drinków, ale nie tylko. Nadają się także do mięs. Znakomity może być np. kurczak w kokosie.