Porady > Kultura i Społeczeństwo >Savoir vivre 

Jak jeść nożem i widelcem? Jak się zachować. Savoir vivre.

Napisane przez milosz 488 dni temu Savoir vivre| jedzenie jedzenei nożem i widelcem
     Wydawałoby się, że posługiwanie się nożem i widelcem jest sprawą oczywistą. Tymczasem nie wszyscy wiedzą, w jaki sposób trzymać je prawidłowo i posługiwać się nimi w elegancki sposób. Oczywiste pozostaje właściwie tylko to, że nóż trzymamy w prawej ręce, a widelec w lewej. W przypadku potraw, do których nie używa się noża widelec jest trzymany w prawej ręce.

     Po pierwsze trzeba zwrócić uwagę na prawidłowe trzymanie noża i widelca. Nóż trzymamy w prawej ręce. Palec wskazujący powinien opierać się na zewnętrznej, czyli tępej stronie ostrza. Palec obok, czyli środkowy powinien pozostać wyprostowany. Resztę palców delikatnie zginamy. Widelec trzymamy w taki sposób, aby jego grzbiet był skierowany ku górze. Sposób trzymania jest identyczny jak w przypadku noża. Aby odkroić kawałek mięsa lub innej potrawy, do której potrzebny jest nóż wbijamy w nią najpierw widelec w taki sposób, aby móc odkroić tylko kawałek mięsa lub czegoś innego. W związku z tym wbijamy delikatnie widelec bliżej krawędzi potrawy. Teraz odkrawamy go nożem. Tutaj pojawiają się różne opcje. Można dalej trzymać widelec grzbietem do góry i na niego zagarnąć trochę ziemniaków lub warzyw i całość przetransportować do ust. Jednak nie jest to wygodny sposób, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że z grzbietu widelca coś spadnie.

     Łatwiej i również bardziej elegancko jest po odkrojeniu kawałka mięsa odwrócić widelec grzbietem w dół. W zagłębieniu ziemniaki i warzywa trzymają się lepiej, więc w ten sposób łatwiej się je. W przypadku potraw drobno pokrojonych lub takich jak groszek widelec właściwie zastępuje łyżkę. Nabieramy je na widelec dokładnie tak samo. Nie bawimy się w nabijanie pojedynczych kawałków, bo często jest to po prostu niewykonalne i wygląda nieładnie. Nożem można sobie pomóc w zagarnięciu jedzenia na widelec.

     W momencie, gdy posługujemy się samym widelcem i trzymamy go w prawej ręce należy zwrócić uwagę, w jaki sposób go trzymamy. Należy chwycić go w połowie trzonka. Powinien znaleźć się pomiędzy kciukiem od góry a palcem środkowym od dołu. Od góry widelec dociskamy też kciukiem. W ten sam sposób widelec powinien być trzymany, gdy posługujemy się równocześnie nożem i znajduje się on w lewej ręce. Dotyczy to momentu, gdy widelec jest odwrócony grzbietem do dołu.