Porady > Kultura i Społeczeństwo >Savoir vivre 

Jak jeść owoc pomelo? Jak się zachować. Savoir vivre.

Napisane przez milosz 653 dni temu Savoir vivre| pomelo owoc pomelo savoir vivre
     Pomelo w smaku przypomina połączenie grejpfruta z pomarańczą. Bywa też nazywany pomarańczą olbrzymią. Słodki, ale orzeźwiający smak przysparza mu wielu zwolenników. Zawiera mało kalorii, a za to dużo składników mineralnych i witamin. Jest największym owocem cytrusowym. Najczęściej jest koloru żółtego, ale też żółto-zielonego lub różowego. Dojrzały pomelo jest ciężki. Pomelo, które już przejrzały stają się lżejsze i robią się suche w środku.

     Pomelo jest okrągły i tak samo jak pomarańcza lub grejpfrut otacza go skórka, która jest nieco grubsza niż w przypadku innych cytrusów. Aby ją zdjąć należy zrobić tak jak w przypadku pozostałych cytrusów, czyli nacinamy owoc z czterech stron. Nacięcie na krzyż umożliwia łatwe usunięcie wierzchniej skórki. Pozostaje jeszcze kwestia usunięcia białego nabłonka, który zdecydowanie jest niesmaczny, ponieważ ma gorzki posmak. Przy usuwaniu błonki można sobie pomóc nożem. Kiedy pomelo zostanie już oczyszczony, należy rozdzielić go na cząstki. Owoc ma taką samą strukturę miąższu jak np. pomarańcza, więc rozdzielanie nie sprawia problemu.

     Pomelo można jeść osobno lub dodając go do sałatek, lodów lub innych deserów. Nie wszystkie odmiany mają pestki, a jeśli mają to nie jest ich wiele i są podobne do pestek, które znajdujemy w innych cytrusach. Skórkę można kandyzować identycznie jak skórkę pomarańczy. Pomelo wykorzystuje się też do robienia soków albo do marmolody. Marmolada z niego jest kwintesencją słodyczy.