Keks czekoladowy. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Keks jest jednym z najbardziej znanych świątecznych ciast. W Polsce jest podawany nie tylko na Boże Narodzenie, ale także na Wielkanoc. Można go odpowiednio udekorować owocami kandyzowanymi i posiekanymi orzechami, aby nadać mu świątecznego charakteru.

Aby przygotować czekoladowego keksa potrzebne będą takie składniki, jak:

– 100 g gorzkiej czekolady

– 190 g mąki pszennej

– 20 g kakao

– szczypta soli

– 5 g drożdży w proszku

– 4 jaja w temperaturze pokojowej

– 280 g cukru pudru

– 100 g roztopionego i ostudzonego masła

– 1 łyżka brandy lub rumu

– 150 g śmietany kremówki 30%

Polewa czekoladowa:

– 100 g ciemnej czekolady

– 50 g masła

     Najpierw przygotuj formę keksową. Posmaruj ją masłem i oprósz mąką. Posiekaj czekoladę na kawałki. Przesiej mąkę z kakao, solą i drożdżami do jednej miski, zaś do drugiej wbij jajka i ubij je z cukrem pudrem, aby uzyskać puszystą masę. Połącz ją z przesianą mąką bardzo delikatnie, najlepiej ręcznie, za pomocą drewnianej łyżki. Do masy dodaj posiekaną czekoladę, roztopione masło, rum i śmietanę. Delikatnie, dokładnie wymieszaj ciasto i przełóż je do przygotowanej wcześniej formy. Powinno wypełnić ją do około 3/4 wysokości. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij formę z lodówki i wstaw do piekarnika na 50 minut. Studź w uchylonym piekarniku. Po około 30 minutach wyjmij keks na metalową kratkę i posmaruj go polewą czekoladową. Można ją przygotować w bardzo prosty sposób. Wystarczy roztopić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.