Mazurek czekoladowy. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Mazurek czekoladowy jest słodkim przysmakiem zdobiącym wielkanocny stół. Przedstawiamy prosty przepis, który pozwoli upiec idealnego mazurka, nawet przez osoby nieposiadające wybitnych zdolności kulinarnych i cukierniczych.

Do przygotowania ciasta kruchego będą potrzebne takie składniki, jak:

– 400 g mąki pszennej

– 250 g margaryny

– 150 g cukru pudru

– 4 żółtka

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do przygotowania polewy czekoladowej będą potrzebne takie składniki jak

– 100 g śmietany 30%

– 100 g czekolady gorzkiej

– 50 g cukru

– 50 g masła

     Śmietana powinna być słodka i płynna. Do dekoracji można użyć różnych bakalii, według własnego uznania. Polecamy obrane ze skórki migdały, skórkę pomarańczową i inne kandyzowane owoce. Należy utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, aby powstała puszysta masa. Następnie miksując należy dodawać żółtka – jedno co minutę. Na końcu dodaje się mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i zagniata się ciasto. Przygotowane ciasto zawija się w folię spożywczą i wstawia do lodówki na 1 godzinę. Kiedy ów czas minie należy rozwałkować je na papierze do pieczenia. Placek trzeba przyciąć do rozmiarów formy. Można użyć formy o wymiarach 30 x 40 cm. Ciasto należy włożyć do formy razem z papierem do pieczenia. Z resztek ciasta należy zrobić ozdobny brzeg. Z każdej części formuje się po dwa wałeczki, które następnie skręca się ze sobą i układa na brzegach ciasta.

     Mazurka należy piec przez około 25 min w temperaturze 180 stopni, aż ciasto ładnie się zarumieni. Następnie należy przygotować polewę czekoladową. Masło, cukier, śmietanę i czekoladę rozdrobnioną na kawałki należy podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż składniki się połączą. Polewę trzeba wylać na ciasto. Można odłożyć odrobinę do dekoracji.