Otwieranie szampana. Jak otworzyć szampana aby nie wystrzelił?

     O szampanie można powiedzieć, że jest to najbardziej elegancki trunek świata. Nadaje się zarówno na uroczysty obiad, romantyczną kolację we dwoje, a także jest niezbędny w noc sylwestrową. Wielu osobom jednak trudność sprawia już samo otwieranie butelki z tym niezwykłym alkoholem. Wystarczy jednak poznać podstawowe zasady, aby tegorocznego szampana otworzyć bez problemów.

     Przede wszystkim musimy zadbać o to, żeby szampan odpowiednio wcześnie został wstawiony do lodówki. Dzięki temu jego temperatura będzie idealna, czyli mniej więcej 6 – 8°C. Ważne jest również, aby został postawiony w pozycji pionowej a nie na leżąco!

     Druga główna zasada to niepotrząsanie butelki. Szampan jest naturalnym winem musującym, tak więc potrząśnięty na pewno wystrzeli.

     Eleganckie otwieranie szampana to takie, które nie spowoduje wystrzelenia korka i rozlania zawartości butelki wszędzie tylko nie do kieliszków. Tak mogą robić tylko kierowcy formuły 1.

     Zaczynamy więc od zdjęcia folii ochronnej z korka i rozkręcenia metalowego zabezpieczenia. Lewą ręką mocno przytrzymujemy korek a prawą trzymamy butelkę i lekko nią obracamy w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. W ten sposób po kilku obrotach wykręcimy butelkę spod korka. Korek może wydać odgłos lekkiego stuknięcia, ale na pewno nie wystrzeli a szampan nie rozleje się.

     Jednak w sylwestra każdy sposób otwierania szampana jest dozwolony. Chodzi przecież o huczne przywitanie Nowego Roku, a niczym nie zrobi się tego lepiej jak głośnym dźwiękiem otwieranej butelki szampańskiego trunku!