Ryba faszerowana w galarecie. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Ryba faszerowana w galarecie jest jednym z dań, bez których świąteczny stół nie prezentuje się tak dobrze. Przygotowanie ryby faszerowanej nie jest trudne, jeżeli wykorzysta się odpowiedni przepis. Poniżej prezentujemy krok po kroku, w jaki sposób przygotować wyśmienite danie rybne, które podbije podniebienia domowników i gości.

Do przygotowania dania rybnego potrzebne będą takie składniki, jak:

– 1,5 kg filetów z morszczuka, dorsza lub tołpygi.

– 3 cebule

– 3 marchewki

– 2 pietruszki

– 1 seler

– 1 por

– 2 jaja

– 4 łyżki kaszy manny

– 2 łyżki bułki tartej

– natka pietruszki

– ziele angielskie

– liść laurowy

– sól

– pieprz

– żelatyna

     Marchewki, pietruszkę, seler i por, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól należy wrzucić do jednego garnka z wodą i gotować całość przez około godzinę, aby nie doprowadzić do wrzenia. Po ugotowaniu należy wyłowić warzywa w ten sposób, aby wywar pozostał. Filety rybne należy zmielić w maszynce, natomiast cebulę pokroić, zeszklić i także zmielić. Do ryby należy dodać dwa całe jajka. Należy oddzielić białka od żółtek i ubić białka, aby powstała sztywna piana. Zieloną pietruszkę, kaszę mannę i tartą bułkę należy także dodać do ryby. Całość trzeba doprawić pieprzem i solą. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać i włożyć do rękawa uciskowego z bandaża. Trzeba mocno ścisnąć bandaż. Im mocniej, tym łatwiej będzie pokroić rybę. Uformowany rulon trzeba włożyć do przygotowanego wcześniej wywaru i gotować go przez około 40 minut. Po ugotowaniu i wyjęciu ryby należy rozpuścić żelatynę. Masę rybną trzeba po ostudzeniu pokroić w plasterki i zalać żelatyną z wywarem. Można udekorować danie dodając do galarety dowolne składniki, np. groszek. Kiedy galareta ostygnie, należy włożyć danie do lodówki. Porcje podaje się z sosem śmietanowo – chrzanowym.

Do przygotowania sosu będą potrzebne takie składniki, jak:

– śmietana 18%

– chrzan mielony

– sól

– pieprz

     Wszystkie składniki należy dobrze ze sobą wymieszać. Należy dostosować proporcje do preferencji smakowych domowników, aby sos nie był zbyt ostry dla ich podniebienia.