Sernik królewski. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Jednym z pysznych ciast z masą serową jest sernik królewski. Bardzo dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole w towarzystwie mazurków i bab. Można go przygotować w bardzo prosty sposób. Wypiek smakuje wyśmienicie.

Do przygotowania kruchego ciasta potrzebne będą takie składniki, jak:

– 500 gram mąki pszennej

– 20 dag cukru pudru

– 20 dag masła

– 1 jajko

– 4 łyżki śmietany 18%

– 3 łyżki kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

     Kruche ciasto należy zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z nich należy włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Powinny być na tyle twarde, aby można było je bez problemu zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podczas gdy ciasto będzie się chłodzić w zamrażarce, można zająć się przygotowaniem masy serowej.

Składniki potrzebne do jej przyrządzenia są następujące:

– 2 kg twarogu (można wykorzystać gotowy twaróg do wypieków)

– 10 jaj

– 1,5 kostki masła

– 2 szklanki cukru pudru

– 2 opakowania cukru wanilinowego

– 1/2 opakowania budyniu (waniliowy lub śmietankowy)

– 20 dag drobno pokrojonych bakalii

     Jeżeli przygotowujesz masę serową ze świeżego twarogu, zmiel go co najmniej dwa razy. Później zmiksuj go z pozostałymi składnikami. Żółtka oddziel od białek. Z tych ostatnich ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową. Zajmij się przygotowaniem blachy. Wysmaruj ją margaryną i obsyp wnętrze formy bułką tartą. Jedną część zamrożonego ciasta zetrzyj na tarce na blachę, aby powstała warstwa o jednolitej grubości. Na nią należy wyłożyć równomiernie masę serową. Na koniec trzeba zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta, aby zakryć masę serową. Sernik należy piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.