Tradycyjne potrawy wigiljne. Jak je prawidłowo przyrządzić?

Wśród tradycyjnych potraw wigilijnych nie powinno zabraknąć smażonego karpia, pierogów z kapustą i grzybami, czerwonego barszczu, słodkiego makowca i pysznej kapusty z grochem.

Jeśli nie wiesz jak przyrządzić wspomniane tradycyjne potrawy wigilijne niżej znajdziesz przydatne wskazówki, które pomogą w przygotowaniu pysznych dań.

Smażony karp

Karp jest symbolem wigilijnego stołu. Do przygotowania smażonej ryby będziesz potrzebować:
– sprawionego karpia (1 kg)
– cytrynę
– ząbki czosnku
– czarny pieprz
– sól
– przyprawy (np. pieprz ziołowy, papryka, rozmaryn)
– jajka
– mąkę
– bułkę tartą
– olej
Umyj i osusz karpia, a następnie podziel go na dzwonka. Natrzyj rybę solą z obu stron i odstaw na około 2 godziny. Po ich upływie spłukaj sól i przełóż rybę do miski. Umyj cytrynę i polej ją wrzocą wodą. Następnie pokrój owoc w plastry o grubości 0,5 cm i obłóż nimi rybę. Wstaw półmisek do lodówki na noc. Następnego dnia usuń plastry cytryny i natrzyj dzwonka karpia czonkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami. Panieruj go najpierw w mące, a później w jajku i bułce. Usmaż rybę na dobrze rozgrzanym oleju. Możesz wykorzystać masło i oliwę.

Pierogi z kapustą i grzybami

Kolejną potrawą, której nie powinno zabraknąć na wigilinym stole są pierogi z kapustą i grzybami. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować takich składników jak:
– 1 kg mąki
– 1 jajko
– 1 – 2 szklanki woda
Zanim jednak przystąpisz do ugniatania ciasta przygotuj farsz. Grzyby powinny przez noc moczyć się w wodzie, a następnie być gotowane przez około 5 – 10 minut w wodzie, w której się moczyły. Kiszoną kapustę należy polać wywarem z grzybów i gotować do miękkości. Zmiel 15 dag suszonych grzybów i usmaż je z dwoma pokrojonymi cebulami i 1 kg kiszonej kapusty. Użyj do smażenia masła. Pamiętaj o dodaniu przypraw (sól, pieprz). Po ugnieceniu ciasta możesz przystąpić do lepienia pierogów. Zajęcie jest dość nużące. Rozwałkuj ciasto każna cienki placek i wykrawaj szklanką kółka. Nałóż łyżeczką farsz na środek kółka, złóż je i sklej brzegi. Można użyć specjalnej maszynki do lepienia pierogów, albo widelca. Gdy osolona woda w garnku zacznie wrzeć możesz przystąpić do gotowania. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię to znaczy, że są już gotowe do wyjęcia. Nie wykładaj je na durszlak, bo się posklejają. Musisz przełożyć ugotowane pierogi do zimnej wody. Innym sposobem jest skropienie ich olejem.

Barszcz czerwony

Możesz przygotować barszcz czerwony „z torebki”, albo skorzystać z poniższego przepisu. Jeśli wybierzesz drugą opcję będą ci potrzebne następujące składniki:
– buraczki (0,5 kg)
– sól
– cukier
– sok z cytryny
Umyj buraczki i ugotuj je, aby były miękkie. Po odcedzeniu i ostudzeniu możesz obrać warzywa ze skórki i zetrzeć je na grubej tarce. Wrzuć starte buraczki dtradycyjne_wigilijne_daniao wywaru warzywnego, a następnie dodaj sok z cytryny, cukier i sól. Gotuj barszcz przez kilka minut.

Makowiec

Makowiec jest pysznym ciastem kojarzonym ze świętami Bożego Narodzenia. Można upiec go na prostokątnej blasze, albo w formie zawijanej. Proponujemy tę drugą wersję. Do przygotowania zawijanego makowca będziesz potrzebować składniki do ciasta i masy makowej. Ciasto jest przygotowywane z:
– 1 szklanki mąki pszennej
– 60 ml mleka
– 50 g roztopionej margaryny
– 2 żółtek
– 15 g świeżych drożdży
– 0,5 łyżki oleju
– szczypty soli
– 0,5 łyżki rumu
– 5 g cukru wanilinowego
Do przygotowania masy makowej będą natomiast potrzebne takie składniki, jak 2 białka, 170 g maku, 80 g cukru, 30 g rodzynek, 20 g posiekanych orzechów włoskich, łyżeczka miodu, szczypta cynamonu i łyżeczka margaryny.

Zalej mak 170 ml wrzącej wody i przykryj, żeby napęczniał. Następnie odkryj i pozostaw do wystygnięcia. Powinien on zostać dwukrotnie zmielony. Rozpuść drożdże i cukier w letnim mleku i pozostaw je na okło 15 minut w ciepłym miejscu. Po upływie kwadransu zaczyn wyrośnie. Wtedy móżna dodać pozostałe składniki ciasta, przy czym margarynę trzeba dodać na końcu. Zagnieć ciasto i przyktyj je ściereczką, aby wyrosło.

Tymczasem zajmij się przygotowaniem masy makowej. Dodaj pozostałe składniki masy makowej do zmielonego maku. Ubij białka, aby powstała szywna piana. Dodaj je do masy i delikatnie wymieszaj. Podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj każdą część na prostokąt o grubości około 3 mm. Nałóż na każdy placek po 1/3 masy makowej. Pamiętaj, żeby pozostawić czyste brzegi (ok. 2 cm). Zwń roladę, a jej końce sklej i podwiń pod spód. Przełóż ją na papier do pieczenia posmarowany olejem, a następnie zroluj je dwukrotnie w formę tuby. Pamiętaj, żeby pozostawić 1 cm luzu między ciastem, a papierem. Pozostaw końce papieru otwarte i przenieś ciasto na blachę do pieczenia. Makowiec powinien się piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 – 40 minut. Przygotuj lukier z cukru pudru roztartego z gorącą wodą na gładką masę. Polej nim ciasto, gdy będzie już gotowe.

Kapusta z grochem

Wśród tradycyjnych staropolskich dań wigilijnych znajduje się też kapusta z grochem. Nie każdy wie, jak ją przygotować. Wbrew pozorom jest to bardzo proste. Do przygotowania potrawy będą potrzebne następujące składniki:
– groch 0,5 kg
– kiszona kapusta 1 kg
– 2 cebule
– masło
– przyprawy (sól, pieprz)
Zalej groch wodą i odstaw na noc, aby ziarna namoczyły się. Na drugi dzień ponownie zalej je wodą i ugotuj na półmiękko. Kapusta powinna być ugotowana tak, aby była miękka. Jeżeli jest ona bardzo kwaśna przed gotowaniem usuń nadmiar soku i opłukaj letnią, przegotowaną wodą. Pokrój cebulę w bardzo drobną kostkę i podsmaż ją na maśle. Gdy kapusta będzie miękka odcedź ją i wymieszaj z cebulą i ugotowanym grochem. Podsmaż je razem na niewielkim ogniu pilnując, aby się nie przypaliła. Po około 30 minutach danie będzie gotowe. Na koniec dodaj sól i pieprz.