Tradycyjne śledziowe rolmopsy. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Jednym z postnych dań, które mogą ozdobić stół w okresie Triduum Paschalnego oraz Wielkanocy są śledziowe rolmopsy przygotowywane według tradycyjnej receptury. Niewielkie roladki z nadzieniem paprykowym w zalewie octowej to doskonała przekąska, którą można podać domownikom i gościom.

Do przygotowania rolmopsów śledziowych potrzebne będą takie składniki, jak:

– 8 solonych filetów śledzia

– 1 czosnek marynowany

– 1 papryka konserwowa

– 1/3 szklanki octu

– 1 szklanka przegotowanej

– 1 łyżeczka cukru

– 1 cebula

– 2 liście laurowe

– 3 sztuki ziela angielskiego

     Wymocz śledzie, zmieniając wodę co kwadrans. Można zrobić duże rolmopsy z całych płatów śledzi, albo nieco mniejsze – z połówek płatów. Wystarczy każdy z płatów przeciąć wzdłuż na pół. Paprykę trzeba pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek także. Na każdym kawałku śledzia należy kłaść kawałek czosnku i papryki oraz zwijać w małe roladki. Warto zabezpieczyć je wykałaczkami. Cebulę należy pokroić w kostkę. W garnku trzeba zagotować wodę, cukier, ocet i przyprawy. Po zestawieniu zalewy z ognia dolewa się cebulę, miesza i odstawia do ostygnięcia. Kiedy jest już zimna, można zalać nią śledzie. Należy odstawić rolmopsy na jedną dobę do zamarynowania.