Porady > Święta i uroczystości >Wielkanoc 

Chrzan wielkanocny. Jak go zrobić?

Napisane przez milosz 1409 dni temu Wielkanoc| wielkanoc chrzan jajka pisanki
     Nieodłącznym, składnikiem naszych stołów wielkanocnych jest chrzan, bez którego trudno byłoby wyobrazić sobie święta. To na nadaje smak potrawom, dodaje pikanterii daniom mięsnym przygotowanym przez panie domu. Święta wielkanocne to uroczystość rodzinna, więc trzeba liczyć się z większa liczbą spragnionych specjałów świątecznych gości. Aby przyrządzić chrzan wielkanocny dla sześciu osób należy przygotować niezbędne składniki. W tym celu w dowolnym sklepie spożywczym można kupić tarty chrzan, najlepiej w słoiczku 250 ml. Kolejnym ważnym produktem będzie zaopatrzenie się w śmietanę, nie może być za gęsta, więc wystarczy 18%.

     Aby chrzan nabrał delikatnego smaku należy przygotować dwa surowe jajka. Dla nadania smaku będzie potrzebna jedna łyżka stołowa cukru, oraz odrobina soli. Szlachetnego smaku nada potrawie ocet 10%. Wystarczą 2 – 3 łyżki stołowe. Aby chrzan był właściwie przygotowany trzeba będzie przeznaczyć około 50 minut na przygotowanie oryginalnej świątecznej przyprawy.

Jak przygotować chrzan?

     Aby przygotować chrzan należy na początku wymieszać w rondelku średniej wielkości śmietanę z przygotowanymi wcześniej jajkami. Ważne jest dokładnie wymieszanie masy, można to zrobić za pomocą łyżki, energicznymi ruchami połączyć składniki. Pod koniec tego procesu trzeba dodać odrobinę soli, cukru oraz ocet. Należy składniki ponownie wymieszać oraz zagotować. Podczas gotowania dobrze jest wymieszać składniki, aby nie przypaliły się. W czasie gotowania masa zacznie robić się coraz gęstsza, jest to sygnał na dodanie kolejnego składnika, jakim jest chrzan. Proces gotowania powinien trwać około 10 minut. Najważniejszym momentem procesu przygotowania chrzanu świątecznego jej jego dokładne mieszanie podczas gotowania. Na zakończenie musimy jeszcze raz energicznie wymieszać masę. Gdy masa stanie się jednolita i nabierze ładnego jasno brązowego koloru można zdjąć rondelek z płyty.

Przechowywanie chrzanu

     Gotowy świąteczny chrzan należy też właściwie przechowywać, w tym celu należy wybrać odpowiednie naczynie, w którym chrzan będzie czekał n pojawienie się na wielkanocnym stole. Najlepsze będą niepotrzebne słoiki po zjedzonym dżemie lub keczupie. Dobre jest każde małe, szklane naczynie. Warto pomyśleć o słoiku z wieczkiem, którym będzie można przykryć słoik. Aby chrzan świąteczny nie stracił świeżości i smaku najlepiej będzie przechowywać chrzan w lodówce.