Porady > Święta i uroczystości >Wielkanoc 

Malowanie jajek wielkanocnych. Jak pomalować pisanki na Wielkanoc?

Napisane przez milosz 1345 dni temu Wielkanoc| wielkanoc święta wielkanocne jajka pisanka pisanki
     Najprostszym sposobem na barwienie jajek wielkanocnych jest skorzystanie ze sprawdzonego sposobu naszych mam. Jest to metoda ekologiczna i trwała, a jednocześnie nie wymaga dużych nakładów finansowych. Wystarczy przygotować cebulę , następnie zrobić wywar sporządzony z zagotowanych łupinek cebuli. Do dużego garna wlewamy wodę i około 20 łyżek łusek cebuli. Następnie wkładami do gotującego się wywaru jajka, które zabarwiają się na różne odcienie brązu. Kolorystyka zależy od skorupki jajka, a także od ilości cebuli w wywarze. Przy jej dużej ilości skorupka jajek staje się ciemnobrązowa, można też uzyskać jaśniejszy odcień, ale wtedy należałoby szybko wyjąć jajka z gotującej się wody, nie wcześniej jednak niż po 4 minutach, ponieważ zależy nam, aby jajka ugotowały się na "twardo".

Jak zabarwić jajko na zielono?

     Doskonałym pomysłem na uzyskanie oryginalnego zielonego koloru jajek jest ich gotowanie w wodzie z kwiatów malwy czarnej. Zioło można kupić w dowolnym sklepie zielarskim lub aptece. Drogą do uzyskania pięknego zielonego odcienia zabarwionej skorupki jest zdobycie jajek o białej barwie, taka skorupka pięknie się zabarwia na zielony odcień. Jajka trzeba gotować w wywarze z malwą około 5 – 10 minut. Dla bardziej wymagających amatorów kolorowych jajek wielkanocnych przeznaczono dodatkowy sposób na ich zdobienie, a mianowicie wydrapywanie wzorów na zabarwionych skorupkach jajek. W tym celu należy zaopatrzyć się pstry nożyk i stworzyć wymarzony wzór na skorupce jajka. Ten sposób wymaga jednak dużo cierpliwości oraz sprawności manualnej. Innym często praktykowanym sposobem na ekologiczne i zdrowe barwienie jajek przeznaczonych na świąteczne wielkanocne stoły jest barwienie ich na zielony kolor za pomocą wywaru z zielonej trawy czy pokrzyw. Należy około 3 garści trawy czy pokrzywy zagotować w wodzie, następnie włożyć jajka i gotować około 5 - 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy jajka i odkładamy na kilka minut. Aby nabrały ładnego błyszczącego odcienia ,można je lekko "natłuścić" odrobiną tłuszczu np. masła oraz polerować ściereczką, aż zaczną błyszczeć. Tak przygotowane na pewno będą stanowiły najpiękniejszą ozdobę stołu.

Różowe jajko na świątecznym stole?

     Ciekawym pomysłem na uzyskanie oryginalnego koloru jest ich ugotowanie w soku z buraka, wtedy uzyskają niezwykły różowy kolor. Taka metoda jest całkowicie zdrowa i ekologiczna, dlatego tak zabarwione jajko możne zjeść bez obawy, że spowoduje niechciane zatrucie. Filetowy kolor uzyskujemy gotując jajka w wodzie z dodatkiem owoców czarnego bzu, po około 6- 10 minutach skorupka jajek zabarwi się na wymarzony kolor.

Kredki woskowe sposobem na piękne pisanki wielkanocne

     Sprawdzonym sposobem na uzyskanie pięknych wzorów na skorupce jajka jest pokrycie jej dowolnymi, wymyślonymi wzorami za pomocą kredek woskowych. Można w ten sposób stworzyć na skorupce ciekawe wzory, figury geometryczne, szlaczki, a nawet napisać imię twórcy wzoru. Tak przygotowane jajko zanurzamy w wywarze i czekamy około 10 minut. Miejsca pokryte woskiem nie przyjmą koloru, wiec zostaną białe, pozostałe zabarwią się na kolor w zależności od składu wywaru, np. pomarańczowy przy łuskach cebuli.