Dieta w nefropatii cukrzycowej. Jak ułożyć jadłospis? Co wolno jeść?

     Układając dietę dla osoby chorej na nefropatię cukrzycową trzeba wziąć pod uwagę cukrzycę i stopień uszkodzenia nerek. Im pogorszenie czynności nerek jest większe, tym większe ograniczenia należy wprowadzić. Dotyczą nie tylko ilości spożywanego białka, ale także soli potasowych, objętości płynów i soli kuchennej.

Ogólne zalecenia

     Bardzo ważne jest ograniczenie spożycia chlorku sodu, czyli popularnej soli kuchennej. W przypadku, gdy nie ma obrzęków ani nadciśnienia tętniczego i ilość wydalanego moczu pozostaje w normie, potrawy mogą zawierać dodatek soli, lecz ilość nie może przekraczać dawki 3 g dziennie. W przebiegu choroby może dojść do zatrzymywania w organizmie fosforu i potasu, dlatego często trzeba je w diecie ograniczyć.

     Powinno się jeść około 3-6 posiłków dziennie w zależności od farmakoterapii. Bardzo ważny jest posiłek przed snem, ponieważ zapobiega niedocukrzeniu w godzinach nocnych. Posiłki powinny zawierać zbliżoną ilość energii i cukrów, ponieważ sprzyja to stabilnemu funkcjonowaniu organizmu chorego. Do słodzenia używa się umiarkowanych ilości słodzików zawierających kwas asparaginowy i fenylopalaniny. Przygotowywane potrawy powinny być łatwo strawne i gotowane w wodzie. Dzięki temu związki potasu i fosforu przejdą do wody i ich nadmiar nie będzie się gromadził w organizmie.

Białka i węglowodany

     Należy podawać choremu mniej białka, żeby ograniczyć wytwarzanie szkodliwego mocznika. Im większe jest jego stężenie we krwi, tym mniej białka powinno być w diecie. Niezbędna ilość składnika budulcowego powinna zostać dostarczona organizmowi w formie pełnowartościowej, czyli w postaci produktów pochodzenia zwierzęcego, np. drobiu, ryb, twarogu. Objętość przyjmowanych płynów jest zaeżna od ilości wydalanego moczu w ciągu doby.

     Powinno się wykluczyć produkty węglowodanowe posiadające wysoki indeks glikemiczny. Powodują one dość szybki wzrost stężenia glukozy we krwi. Źródłem energii pożywienia powinny być przede wszystkim węglowodany złożone, które znajdują się w pieczywie, makaronach i kaszach. Nie powinno się jeść zbyt dużych ilości owoców, przekraczającej około 200-300 g na dobę. Jeśli w przebiegu nefropatii cukrzycowej zwiększona wartość potasu i zmniejszona diureza, całkowite spożycie warzyw i owoców nie powinno przekroczyć 500 g dziennie.

Podaż tłuszczów

     Tłuszcze nie powinny przekraczać 30% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Jadłospis powinien zawierać wyłącznie łatwo strawne tłuszcze, takie jak olej słonecznikowy, sojowy i rzepakowy. W przebiegu nefropatii cukrzycowej występują zaburzenia metabolizmu tłuszczów i łatwo dochodzi do rozwoju miażdżycy, stąd też wskazane jest umiarkowane spożywanie dań, które zawierają dużo cholesterolu np. podrobów, śmietany, tłuszczów zwierzęcych.