Żywokost. Co to jest? Jak i na co działa?

Żywokost (łac. Symphytum) jest rodzajem z rodziny szorstkolistnych. Rozpowszechniony w strefie umiarkowanej. W Polsce występują 4 gatunki tego ziela.

Najbardziej pospolitą rośliną jest dziś żywokost lekarski rosnący na podmokłych łąkach, w rowach i przy drogach. Posiada fioletowe kwiaty. Należy do grona pastewnych roślin. Obecnie nie jest on stosowany w lecznictwie z uwagi na zawartość substancji rakotwórczych. Stosuje się natomiast inne gatunki żywokostu.

Właściwości żywokostu

Żywokost posiada szereg wlaściwości. Zwalcza on opuchliznę oraz wykazuje właściwości znieczulające. Roślina może być stosowana zarówno zewnętrznie, jak i doustnie. Wspomaga on leczenie:
– wrzodów żołądka i dwunastnicy
– wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
– zapalenia oskrzeli
– kaszlu
Żywokost może być podawany w postaci wywaru przygotowanego z trzech łyżeczek suszonego zioła zalanego wodą i gotowanego przez kwadrans. Dla osiągnięcia działania leczniczego konieczne jest picie wywaru trzy razy dziennie.

zywokostŻywokost może być stoswany w celu przyspieszenia gojenia ran. Maść z ziela przygotowuje się z 1 łyżeczkikorzenia zmielonego w młynku do kawy. Następnie należy zmieszać otrzymany proszęk z odrobiną wody. Powstała maź powinna być gęsta. Żywokost można zastosować po upływe dwóch dni od powstania rany. Przed zastosowaniem maści trzeba oczyścić ranę przegotowaną wodą. Następnie trzeba nałożyć 2 – 3 krople olejku herbacianego o działaniu baktriobójczym, wirusobójczym i odkażającym. Rana powinna zostać zaklejona na dwie doby plastrem. Po upływie tego czasu trzeba przemyć ranę i ponownie nałożyć olejek, a później pastę z żywokostu i przykleić plaster. Tę czynność należy powtórzyć raz na kilka dni.