Porady > Zdrowie i uroda >Zioła 

Czarny bez. Co to jest? Właściwości, działanie, zastosowanie.

Napisane przez joasia 1049 dni temu Zioła| bez czarny bez
     Łacińska nazwa bzu czarnego brzmi Sambucus nigra. Bez czarny jest dość wysokim krzewem występującym w Europie, Afryce Północnej, w niektórych krajach Azji Zachodniej oraz w Indiach. Rozprzestrzenił się również na inne rejony świata. Można go spotkać na Kaukazie, Azorach, czy też Maderze oraz w kilku innych miejscach. Polska jest obszarem, na którym rośnie dość obficie we wszystkich regionach. Kwiaty zakwitają na biało i tworzą baldachogrona. Owoce mają barwę fioletowo-czarną. Zjadają je ptaki, które nie trawią pestek. Wydalając je rozsiewają bez w różnych miejscach. W lecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim kwiaty oraz dojrzałe owoce, ale również pozostałe części rośliny, czyli kora, liście i korzenie mają właściwości zdrowotne.

Właściwości, zastosowanie

     Zarówno kwiaty, jak i owoce bzu czarnego są pełne związków oddziałujących korzystnie na organizm człowieka. Kwiaty wykorzystuje się ze względu na zawartość kwasów organicznych, flawonoidów, garbników, olejków eterycznych, kwasów polifenolowych, saponiny i soli mineralnych. Owoce obfitują w kwasy organiczne, m.in. jabłkowy i cytrynowy, pektyny, garbniki, karetonoidy, olejki eteryczne, witaminy A, B1, B2 i C. Wśród składników owoców bzu znajdują się również potas, wapń, żelazo i sód. Poszczególne części czarnego bzu w surowej postaci są jednak szkodliwe, ponieważ zawierają trującą substancję, sambunigrynę. Z tego względu nie można spożywać surowych owoców, a do przetworzenia wybiera się tylko te mocno dojrzałe. Dopiero po ugotowaniu lub usmażeniu nadają się do spożycia, ponieważ wysoka temperatura niszczy truciznę. Kwiaty i owoce bzu działają moczopędnie. Z tego względu wykorzystuje się je jako dodatkowy środek przy leczeniu infekcji dróg moczowych. Bakterie zostają szybciej usunięte. Roślinę wykorzystuje się również w innych przypadkach, gdy konieczne jest usunięcie toksyn z organizmu. Bez czarny jest stosowany w leczeniu przeziębień. Ma silne działanie napotne i skuteczniejszy od naparu z lipy. Kwiaty mają również działanie przeciwzapalne. Owoce natomiast są zalecane w przypadku zaparć, ponieważ działają lekko przeczyszczająco. Wykazują ponadto właściwości przeciwbólowe. Są pomocne w migrenach i bólach zębów. Bez ma również zastosowanie zewnętrzne. Podczas zapalenia spojówek przemywa się nim oczy. Jest też przydatny przy poparzeniach słonecznych.

     Napar z kwiatów służy do płukania jamy ustnej i gardła. Pomaga zwalczyć stany zapalne. Oprócz zastosowania ściśle leczniczego, bez czarny pełni rolę środka leczniczo-kosmetycznego. Picie naparów zmniejsza problem rozszerzonych naczynek oraz skóry tłustej i mieszanej poprzez działanie przeciwzapalne, ściągające oraz antybakteryjne. Napar przygotowujemy z jednej łyżki suszonych kwiatów, które zalewamy szklanką wrzątku. Zalecana dzienna dawka spożycia to jedna szklanka, po którą sięgamy trzy razy dziennie, wypijając po 1/3 szklanki.