Porady > Zdrowie i uroda >Zioła 

Ostropest plamisty. Co to jest? Właściwości, działanie, zastosowanie.

Napisane przez milosz 900 dni temu Zioła| ostropest plamisty zioła
     Ostropest plamisty, po łacinie Silybum marianum, występuje w Europie, pochodzi z rejonów śródziemnomorskich. Należy do roślin kolczastych. Kwitnie na purpurowo. Kwiaty są zebrane w koszyczek. Medycyna korzysta z nasion tej rośliny.

Właściwości, zastosowanie

     Głównym składnikiem rośliny jest sylimaryna, która ma właściwości odtruwające. Ostropest plamisty stosuje się w chorobach wątroby, ponieważ pobudza wątrobę do regeneracji. Dzięki niemu nowe komórki szybciej powstają i następuje poprawa stanu zdrowia. Wspomaga leczenie przewlekłych stanów zapalnych wątroby i wirusowego zapalenia wątroby. Marskość wątroby oraz zwyrodnienie tłuszczowe wątroby również leczy się przy jego pomocy. Jest ceniony ze względu na swoje właściwości odtruwające. W przypadku zatruć alkoholem, grzybami lub roślinami zaleca się stosowanie właśnie tej rośliny. Zdrową wątrobę chroni natomiast przed atakiem chorób. Do chorób, których dolegliwości łagodzi zalicza się schorzenia dróg żółciowych oraz żółtaczkę. Poleca się go szczególnie po przebytej żółtaczce zakaźnej. Skraca okres rekonwalescencji. Pomoże też na niezwykle często pojawiającą się niestrawność. Oddziałuje poprzez zwiększenie produkcji soku żołądkowego. Reguluje trawienie.

     Roślinę wykorzystuje się jako środek na hemoroidy. Zmniejsza wewnętrzne krwawienia. Przede wszystkim wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Kobiety, które chorują na endometriozę również powinny bliżej zapoznać się z właściwościami tego ziela. Niestety ta choroba jest częstą przyczyną bezpłodności, a lekarze nie zawsze potrafią ją skutecznie leczyć. Zmiany skórne, jakie występują w przypadku łuszczycy też można leczyć ostropestem. Działa zbawiennie na stany zapalne skóry i nie dopuszcza do ich dalszego rozwoju. Nasiona ostropestu gryziemy, podobnie jak to robimy z pestkami słonecznika. Jako środek zapobiegawczy spożywamy jedną łyżeczkę do herbaty.

     Nasionami można również wzbogacać potrawy. W przypadku schorzeń powinno się stosować dwie łyżeczki herbaty, jedną rano, a drugą wieczorem. Nasiona gryziemy lub popijamy płynem.