Porady > Zdrowie i uroda >Zioła 

Pokrzywa. Co to jest? Właściwości, działanie, zastosowanie.

Napisane przez arek 1060 dni temu Zioła| pokrzywa zioła urtica dioica
     Urtica dioica, czyli pokrzywa zwyczajna jest dobrze znana w Polsce. Występuje na jej całym terytorium: na łąkach, w lasach i przydrożnych rowach. Ogólnie w każdym miejscu, gdzie się może zakorzenić. Jest rośliną parzącą, co chyba każdy z nas choć raz w życiu odczuł. Może osiągać wysokość 1 metra. Pokrzywa ma właściwości lecznicze, ale zalicza się do chwastów. Jej nadmierne rozprzestrzenianie się zagraża np. niektórym gatunkom motyli. W celach zielarskich zbiera się ją od późnej wiosny do jesieni. Za surowiec leczniczy służy przede wszystkim ziele, ale również korzeń rośliny.

Właściwości, zastosowanie

     Pokrzywa jest bogata w wiele związków korzystnie oddziałujących na organizm człowieka. Zawiera: flawonoidy, histaminę, acetylocholinę, olejki eteryczne, a co ważniejsze witaminy i minerały. Jednym z jej składników jest kwas pantotenowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek. W pokrzywie znajdują się spore ilości witaminy B, C i K. Wśród składników mineralnych należy wyróżnić przede wszystkim magnez, żelazo, wapń, krzem i mangan. W lecznictwie wykorzystuje się jej moczopędne właściwości. Pokrzywę podaje się pomocniczo przy stanach zapalnych dróg moczowych. Zaleca się ją również w przypadku łagodnego przerostu prostaty, gdy choroba została w porę zauważona. Na pewno nie zlikwiduje choroby, ale pomoże w jej zahamowaniu. Wspomaga przemianę materii. Zmusza jelita do sprawniejszego funkcjonowania. Działa przeciwbiegunkowo. Bardzo pozytywnie wpływa na wzmocnienie całego organizmu. Ma właściwości pobudzające krążenie krwi. Lekarze polecają ją jako dodatkowy środek w walce z cukrzycą. Pokrzywa obniża nie tylko poziom cukru, ale również ciśnienie krwi. Łagodzi bóle mięśniowe i stawowe. Podaje się ją w przypadkach zmniejszonej ilości krwinek czerwonych i przy ogólnej awitaminozie. Na wiosnę, gdy dopada nas osłabienie warto sięgnąć po pokrzywę. Ziele podane w odpowiedni sposób jest w stanie zahamować niektóre wewnętrzne krwawienia. Zewnętrznie wykorzystuje się ją do leczenia wrzodów, czyraków oraz różnych ran. Zmiany skórne szybciej się goją ze względu na antybiotyczne właściwości pokrzywy. Stosowana jest również w leczeniu hemoroidów. Znajduje zastosowanie w kosmetyce. Przede wszystkim przydaje się w walce z łupieżem oraz przetłuszczającą się skórą i włosami. Z młodych pędów, które najpierw się wyparza, przygotowuje się również wartościową zupę. Liście mogą służyć za dodatek do sałatek.

     Aby przygotować napar z pokrzywy, szklanką wrzątku zalewamy łyżkę suszu z pokrzywy. Parzymy pod przykryciem około 10 minut. Najkorzystniejsze efekty uzyskamy, gdy napar będziemy pić dwa lub trzy razy dziennie. Wystarczy nieduża filiżanka. Na jedną filiżankę stosujemy nie jedną łyżkę, lecz jedną łyżeczkę suszu. Herbatkę pokrzywową można posłodzić miodem.