Koń Haflinger. Opis, charakterystyka, hodowla, karmienie.

     Haflinger to rasa kuca. Nieduża głowa swoim wdziękiem przypomina głowę araba. Duże oczy patrzą mądrze. Uszy są małe. Głowę z tułowiem łączy mocna szyja. Konie są wyposażone w długie i skośne łopatki. Nogi pozostają stosunkowo krótkie. Szeroki i prosty grzbiet przechodzi w dobrze umięśniony i zaokrąglony zad. Natura obdarzyła Haflingery bujną grzywą i ogonem. W kłębie osiągają wysokość 140 – 155 cm. Przeciętna masa ciała wynosi 500 kg. Umaszczenie może być kasztanowate lub ciemnokasztanowate.

Charakterystyka

     Te silne konie są bardzo pojętne. Charakteryzują się łagodnością i przyjaznym usposobieniem. Wykorzystuje się je w terenach górskich, ale również dobrze sprawdzają się w innych pracach pod siodłem. Mogą być trochę uparte, ale odpowiednie podejście i cierpliwość sprawiają, że poddają się tresurze, a efekty są wspaniałe.

Hodowla

     Haflingery pochodzą z Austrii. Ich hodowla została zapoczątkowana w Tyrolu. Nazwa pochodzi od wsi Hafling, wokół której hodowle się koncentrowały. Rasa powstała z krzyżówki kucy górskich z końmi arabskimi. Obecnie hodowle mieszczą się w różnych krajach europejskich, a także w Turcji i Stanach Zjednoczonych.

Karmienie

     Haflingery nie mają szczególnych wymagań żywieniowych. Dobrze na nie wpływa możliwość swobodnego wypasania się, gdzie mogą spożywać zieleninę do woli. Potrzeba im dużo siana, czyli tzw. paszy objętościowej. W jadłospis powinny być włączone zboża takie jak owies, kukurydza i jęczmień. Pokarm dzielimy na porcje podawane o regularnych porach dnia. Dodatkowo można podać marchewkę lub jabłko. Nie należy ich przekarmiać. Ilość pokarmu musi być też dobrana to pracy, jaką wykonują. Bardzo ważna jest woda. Powinna być dostępna przez okrągłą dobę.