Koń pełnej krwi angielskiej (Pełna Krew Angielska). Opis, charakterystyka, hodowla, karmienie.

     Z samej nazwy wynika, że konie pełnej krwi angielskiej pochodzą z Anglii. Można się też spotkać z nazwą Folblut. Jest to nazwa zaczerpnięta z języka niemieckiego. Voll oznacza pełny, a Blut krew. Konie pełnej krwi angielskiej są bardzo eleganckimi, niemal majestatycznymi zwierzętami. Nie za duża głowa prezentuje się szlachetnie. Z reguły jest sucha, o prostym profilu. Konie odznaczają się niebywałą lekkością. Długie kończyny unoszą dumną sylwetkę, w której zarysowują się skośne łopatki. Takie ustawienie łopatek powoduje, że koń podczas galopu rozwija większe prędkości. Uwagę zwraca elastyczny chód. Nie są to konie wysokie. W kłębie osiągają przeciętnie 150 – 160 cm. W kwestii umaszczenia można spotkać pakiet podstawowych barw. Najbardziej popularne są konie gniade i kasztanowate. Konie pełnie krwi angielskiej mają wysoką wartość hodowlaną.

Charakterystyka

     Gorącokrwiste konie pokazują swoje umiejętności w czasie zawodów. Są uważane za najszybszą rasę na świecie. Zdecydowanie należą do grupy koni sportowych. Sprawdzają się zarówno w wyścigach bez przeszkód, jak i z przeszkodami. Gorący temperament zdecydowanie ujawnia się podczas startów. Niestety konie są narażane przede wszystkim na kontuzje związane z przednimi kończynami, a typowo sportowe, a dokładniej wyścigowe wykorzystanie powoduje wady postawy.

Hodowla

     Historia koni wyścigowych sięga okresu rzymskiego. Konie pełnej krwi angielskiej, jakie znamy dzisiaj pochodzą od orientalnych ogierów, które pojawiły się w Anglii w XVIII w.. Hodowle koni pełnej krwi angielskiej są obecnie prowadzone w kilku miejscach na świecie. Oczywiście jest to Anglia, ale również Irlandia i Francja, a ponadto Japonia i USA.

Karmienie

     Konie są zwierzętami roślinożernymi, a ich żywienie musi być dopasowane do naturalnych predyspozycji organizmu. W stosunku do swoich gabarytów konie mają niewspółmiernie małe żołądki. Stąd konieczność porcjowania pokarmu. Jednorazowe podanie dużej ilości pokarmu może być w skutkach bardzo negatywne dla zdrowia i samopoczucia konia. Podstawę pokarmu stanowią pasze objętościowe takie jak siano i słoma. Istotną rolę pełnią ziarna zbóż takie jak owies, jęczmień, pszenica i kukurydza. Należy uważać, aby nie przekarmić koni zbożami, ponieważ ich nadmierna ilość może wywoływać kolki. Z tego powodu tej rasie raczej nie podaje się żyta, które jest twarde i łatwo je wywołuje. Dietę należy wzbogacać marchewką, burakami, jabłkami. Źrebakom pełnej krwi angielskiej podaje się również okresowo kurze jaja.