Koń Wielkopolski. Opis, charakterystyka, hodowla, karmienie.

     Konie wielkopolskie należą do ras o średnich gabarytach. W kłębie osiągają wysokość 158 – 165 cm. Na długiej i dobrze osadzonej szyi znajduje się głowa o szlachetnym wyglądzie. Chrapy nie przykuwają zbytniej uwagi, ponieważ są dość małe, a za to oczy pozostają duże. Wyraźnie zaznaczony kłąb i długie łopatki są specyficzną cechą koni wierzchowych. Uwagę przykuwa umięśniony zad, ścięty i o wyraźnym zarysie. Suche i przy tym długie kończyny są mocne. Nie posiadają szczotek pęcinowych. Występują we wszystkich typach umaszczenia. Najczęściej jednak można spotkać kasztanowate oraz gniade. Kare i siwe zaliczają się do rzadszych odmian.

Charakterystyka

     Konie wielkopolskie wspaniale prezentują się w chodzie, ale posiadają też przyzwoite umiejętności skokowe. W wyniku krzyżówki ze szlachetnymi rasami narodziły się konie o bardzo dużej wytrzymałości. Konie są wykorzystywane w jeździectwie sportowym i rekreacyjnym. Nie można zarzucić im braku pracowitości. Łatwo poddają się jeźdźcowi. Zrównoważony charakter i łagodność sprawiają, że są doskonałymi końmi wierzchowymi. Jako konie gorącokrwiste mają przy tym ogromny temperament. Energiczność widać podczas jazdy.

Hodowla

     Rasa powstała w efekcie połączenia miejscowych koni z rasami o bardziej szlachetnym charakterze: z trakeńskimi i wschodniopruskimi. Rasa została zmodyfikowana przez połącznie z jeszcze szlachetniejszą krwią angloarabską i angielską. W obrębie koni wielkopolskich wyodrębnia się właściwie dwie rasy: mazurską i poznańską. Główne stadniny koni wielkopolskich znajdują się w takich miejscowościach jak: Gniezno, Liski, Książ, Racot i Partynice.

Karmienie

     Podstawową rolę w żywieniu koni wielkopolskich odgrywa siano. Zdecydowanie są to konie, które muszą być prawidłowo odżywiane. Świeża słoma i możliwość wypasania się na zielonej trawie są bardzo potrzebne. Podaje się również owies lub mieszanki zbożowe. Owies można śmiało łączyć z kukurydzą. Owoce i warzywa są doskonałym uzupełnieniem jadłospisu. Koniom wszelkiej rasy podaje się najczęściej marchew i jabłka, ale również buraki. Niezbędna jest świeża woda udostępniona koniom przez całą dobę, aby mogły się napić kiedykolwiek zechcą.