Mastif, mastyf, mastiff. Opis, charakterystyka, hodowla, karmienie.

     Istnieje kilka typów mastifa. Najpopularniejsza odmiana to mastyf angielski, o którym mówimy krótko mastif bez podawania jego pełnej nazwy. Mastif należy do psów podobnych do doga. Posiada masywną, mocną budowę ciała. Na silnym korpusie osadzona jest duża głowa z szerokim i krótkim pyskiem. Spoglądając na kończyny od razu da się zauważyć ich silną budowę. Mastify stoją bardzo pewnie na nogach, jakby były przygotowane do natychmiastowego startu lub ataku. Posiadają szeroką klatkę piersiową. Szeroka głowa zdecydowanie przybiera kanciasty kształt. Uszy wiszące. W kłębie osiągają wysokość do 90 cm. Są to więc duże psy. Krótka sierść przylega do ciała, a w dotyku jest trochę szorstka. Właściwie cały pysk aż po czoło jest czarny. Natomiast ubarwienie całego ciała może być różne. Niektóre mastify mają odcień płowej sarny. Barwę określa się jako morelową. Szata może być też srebrna i pręgowana. Ogon został wysoko osadzony. Jest długi i zwisający, niezbyt gruby.

Charakterystyka

     Potężnie wyglądający mastif odznacza się łagodnym charakterem. Chociaż budowa jego ciała może przerażać to jednak jest wspaniałym psem rodzinnym. Wykazuje sporą tolerancję wobec dzieci. Z reguły cierpliwie znosi pieszczoty i zaczepki. Wobec właścicieli jest bardzo lojalny. Nie należy jednak zapominać, że posiada instynkt psa obronnego, dlatego może być nietolerancyjny w stosunku do obcych osób, co objawia się agresją. Właściwie wychowywany łatwo się podporządkowuje, ale ma silny charakter, więc opiekun powinien być zdecydowaną i stanowczą osobą, która wyznaczy psu określone granice. Mastif zawsze staje w obronie swojego właściciela. Są to psy wymagające tresury.

Hodowla

     Psy o krótkiej sierści zwykle nie sprawiają problemów pielęgnacyjnych. Tak jest też w przypadku mastifa. Raz na tydzień szczotkujemy go i przecieramy zwilżonym kawałkiem materiału. Kąpiemy go tylko, gdy jest to konieczne.

Karmienie

     Sucha karma powinna znaleźć się w jadłospisie każdego psa. Nic nie zapewni tak dobrze zrównoważonej ilości niezbędnych składników odżywczych. Wybierajmy te wyższej jakości, które niestety są droższe, ale za to lepiej dbają o zdrowie psa. Podajemy chude mięso pokrojone w kostkę. Właściwie każde oprócz mięsa wieprzowego. Może być mięso wołowe i drobiowe. Warzywa np. marchewkę również podajemy pokrojone w kostkę. Wszystko można wymieszać z gotowanym ryżem lub makaronem. Jednak nie wolno przesadzać z częstym podawaniem makaronu. Pies musi mieć zawsze świeżą wodę w misce. Mleka nie podajemy w ogóle lub tylko w małych ilościach.