Ratlerek, ratler. Opis, charakterystyka, hodowla, karmienie.

     Ratlerki to nieduże psy o troszkę komicznym wyglądzie. Rasa pochodzi z Niemiec. Psy ważą nie więcej niż 5 kg. Charakteryzują się smukłym ciałem i chudymi, zgrabnymi nóżkami. W porównaniu z korpusem głowa jest duża. Również uszy są całkiem duże. Osadzone wysoko na głowie sterczą, ponieważ zawsze są postawione. Ich zakończenia są spiczaste. Delikatna postura psa wymaga uwagi. Szczeniaki narażone są na uszkodzenia kości, dlatego należy się z nimi obchodzić bardzo uważnie. Szczególnie niebezpieczne jest skakanie z dużych wysokości, dlatego psy należy powstrzymywać przed takimi wyczynami. Krótka sierść przylega gładko do ciała.

Charakterystyka

     Ratlerki można hodować w niedużych mieszkaniach. Te małe pieski nie potrzebują dużo miejsca. Ich ulubionym miejscem spędzania czasu staje się często kanapa. Są idealnymi towarzyszami dla ludzi. Pomimo delikatnej budowy to psy odważne i ciekawe świata. Należą do inteligentnych ras. Lubią spacery, ale niezbyt długie. Nie potrzebują bardzo dużej dawki ruchu. W chłodne dni trzeba zwracać uwagę, aby pies nie zmarzł za bardzo.

Hodowla

     Ratlerki nie są wymagającą rasą. Łatwo się je hoduje. Krótka sierść nie potrzebuje szczególnej pielęgnacji. Raz, dwa razy w tygodniu szczotkujemy psa miękką szczoteczką. Kąpiele są konieczne znacznie rzadziej.

Karmienie

     Drobnej budowy ratlerki mają tendencję do otyłości. Powinny dostawać jedzenie jeden lub dwa razy dziennie. Nie należy ich dokarmiać pomiędzy posiłkami. W diecie powinno znaleźć się gotowane mięso i warzywa. Można podawać twarożek i gotowane jajka oraz gotowany makaron. Pies musi mieć cały czas dostęp do świeżej wody.