Porady > Żywność 

Bourbon. Co to jest? Jak go pić?

Napisane przez milosz 1463 dni temu Żywność| bourbon alkohol burbon whisky
     Pośród nas jest wielu miłośników mocnych alkoholi. Gdy pomyślimy o takich trunkach, natychmiast nasuwa się nam wódka, whiskey czy jakieś specyfiki w rodzaju śliwowicy czy absyntu. Jednak, czy na myśl przychodzi nam takie coś jak bourbon (czy też, w spolszczonej wersji, po prostu burbon)? Jest to trunek niezwykle popularny w świecie, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych Ameryki, jako alternatywa dla whiskey. Zatem, może warto go spróbować? Czym tak naprawdę jest burbon i jak go pić?

     Burbon to destylat tworzony przede wszystkim na bazie kukurydzy, której w oryginalnym trunku powinno być 51%. Reszta, to dodatki innych zbóż, takich jak pszenica, żyto czy słód jęczmienny, a nawet ziemniaki. Warto kupować amerykańskie bourbony, ponieważ w 1964 roku wprowadzono tam pewne obostrzenia dotyczące produkcji tego alkoholu, jak chociażby obowiązek użycia tylko i wyłącznie naturalnych składników.

     Ponadto, prawo amerykańskie określa burbon leżakowany dłużej niż dwa lata, może korzystać z nazwy „straight bourbon”. I jako ciekawostka, bourbony nie starsze niż cztery lata, muszą posiadać informację na temat długości leżakowania.
Prawdziwy burbon leżakuje tylko i wyłącznie w nowych, opalanych, dębowych beczkach.

     Nazwa bourbon pochodzi od hrabstwa w stanie Kentucky. Stan ten, co ciekawe, pozwala na używanie nazwy bourbon każdej whiskey, która leżakuje przynajmniej przez rok w tym stanie. To tak na wstępie, w ramach ciekawostek..

     Jak poznać czy mamy do czynienia z whiskey czy z burbonem na sklepowej półce? Bourbon może być podpisany jako bourbon straight whiskey, straight wheat whiskey, corny whisky, Tennessee whisky, corn whiskey czy American Blended whiskey. Natomiast spośród najbardziej popularnych marek bourbonu można wyróżnić takie jak: Jim Beam, Maker's Mark, Wild Turkey, Jack Daniel czy Buffalo Trace.

     Podawanie burbonu, jako iż jest to rodzaj whisky, nie różni się zbytnio od klasycznej „szkockiej”. Najczęściej jest to czysty alkohol z kilkoma kostkami lodu, podawany w szerokich szklankach typu tumbler bądź snifter. Można także rozcieńczać delikatnie z dobrej jakości wodą mineralną. Bardzo popularną wersją jest burbon z dodatkiem coca-coli.

     Samego alkoholu, w butelce, nie schładza się! Należy go przechowywać w temperaturze pokojowej, w zamkniętej butelce bądź zatykanej karafce, najlepiej w ciemnym barku.
Oczywiście, nie nalewamy sobie pełnej szklanki alkoholu. Jeżeli pijemy czysty burbon, nawet bez lodu, płyn nie powinien zajmować nawet ¼ szklanki. Podobnie jest w przypadku picia burbonu z lodem (który wsadzamy do szklanki przed alkoholem).

     Niewielka ilość napoju w szklance wynika z kilku rzeczy – przede wszystkim jest to mocny alkohol (40 – 70%), którego spożyć nie da się w dużych ilościach naraz. Po drugie, dzięki temu, zdecydowanie bardziej delektujemy się napojem. To nie jest wódka, która ma nam przejść od razu do żołądka. Tutaj bardziej przypomina to picie wina pod względem rytuału – zapach, smakowanie małymi łykami.

     Jak widać, burbon to bardzo ciekawy alkohol, który z pewnością powinien się znaleźć w kolekcji znawców i miłośników mocnych trunków. Poszczególne marki różnią się od siebie barwą, smakiem i zapachem oraz oczywiście mocą. Jest to spowodowane użyciem różnych proporcji oraz rodzajów zbóż. Pamiętać jednak należy, że prawdziwy burbon jest stworzony przynajmniej w 51% z kukurydzy, nadając mu bardzo charakterystycznego smaku i zapachu.

     Przeciętna cena butelki (0,7l) bourbonu to kilkadziesiąt złotych. Oczywiście, cena jest zależna od marki, a także długości leżakowania – według niektórych opinii, nie ma co sobie nawet zawracać głowy i portfela burbonami młodszymi niż dwanaście lat. Jest to kwestia gustu oraz smaku. Najlepiej jest przetestować samemu bądź ze znajomymi, aby znaleźć swoją ulubioną markę. Dobrym pomysłem jest również zakup burbonu w wyspecjalizowanych sklepach alkoholowych, gdzie możemy poprosić o poradę sprzedawcę.