Ciastka cynamonowe. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Możesz szybko i łatwo przygotować deser dla swoich bliskich w okresie postnym. Proponujemy ciastka cynamonowe, które są smaczne i znacznie zdrowsze od tych, które można kupić w sklepie. Domowe wypieki smakują najlepiej.

Do przygotowania ciastek cynamonowych będą potrzebne takie składniki, jak:

– 1,5 szklanki mąki

– 4 jaja

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka mleka

– 1 kostka masła

– 2 łyżeczki mielonego cynamonu

– 1 łyżeczka mielonych goździków

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

     Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. Utrzyj żółtka z cukrem, aby powstała gładka masa. W dużej misce wymieszaj mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i goździkami. Dodaj do mąki rozpuszczone masło, żółtka i pianę. Wlewaj mleko stopniowo. Zagniataj ciasto do momentu, aż uzyska konsystencję gładkiej, następnie uformuj ciastka o dowolnych kształtach. Układaj je na blasze posmarowanej olejem. Wierzch ciastek można posmarować białkiem. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Warto wiedzieć, że w Grecji ciastka te są podawane na wielkanocny stół w postaci kokardek do obwarzanków.