Ciastka drożdżowe. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Jeżeli masz ochotę na pączki, ale niestety obyczaje religijne obowiązujące w okresie postnym uniemożliwiają ich skosztowanie, przygotuj pączki z piekarnika. Są to smaczne ciastka drożdżowe z dżemem, które można przyrządzić w bardzo szybki i łatwy sposób.

Składniki potrzebne do przygotowania ciastek drożdżowych są następujące:

– 250 g mąki

– 125 ml mleka

– 200 g konfitury

– 100 g grubego cukru do posypania

– 50 g margaryny

– 60 g cukru

– 10 – 15 g suszonych drożdży

– 2 jaja

– 10 włoskich orzeszków

– szczypta soli

– odrobina oleju i mąki do orzeszków

     Przesiej mąkę do miski. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj wszystkie składniki. Rozpuść margarynę w ciepłym mleku, przestudź ją i wlej do miski z mąką. Następnie dodaj jedno jajo. Wymieszaj składniki. Następnie wyrabiaj je mieszadłami miksera przez około 5 minut. Kiedy masa będzie gładka, odstaw ją na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyłóż ciasto na stół obsypany mąką i jeszcze raz zgnieć. Następnie rozwałkuj je na grubość 2 cm. Wykrawaj szklanką kołka i przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Umyj i wytrzyj orzechy. Zamocz je w oleju i obtocz w mące. Układaj całe orzeszki w łupinach na krążkach ciasta. Lekko je dociskaj. Rozmąć jajo i posmaruj nim powierzchnię ciastek. Posyp je cukrem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut, aby stały się rumiane. Wyjmij je z pieca. Usuń orzeszki z pączków. W ich miejsce włóż po jednej łyżeczce konfitury.