Ciastka korzenne. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na deser w okresie postnym, proponujemy przygotować ciastka korzenne. Smakują wyśmienicie z kawą i herbatą.

Składniki potrzebne do przygotowania ciastek korzennych są następujące:

– 500 g maki

– 250 g margaryny

– 200 g cukru

– 2 opakowania cukru waniliowego

– 2 jaja

– 2 przyprawy do piernika

– 2 łyżki imbiru

– 2 łyżeczki cynamonu

– 2 łyżki miodu

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– otarta skórka z cytryny

     Przesiej imbir i mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier biały i waniliowy, przyprawy oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj margarynę i dokładnie posiekaj ją nożem. Wbij jajka. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, zrób w niej zagłębienie i wlej do niego miód. Jeszcze raz dokładnie zagnieć masę. Jeżeli ciasto będzie mokre i klejące, dodaj trochę więcej mąki. Włóż gotowe ciasto do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek i wytnij ciastka. Piecz przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni Celsjusza.