Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na deser w okresie postnym, proponujemy przygotować ciastka korzenne. Smakują wyśmienicie z kawą i herbatą.
Składniki potrzebne do przygotowania ciastek korzennych są następujące:
– 500 g maki
– 250 g margaryny
– 200 g cukru
– 2 opakowania cukru waniliowego
– 2 jaja
– 2 przyprawy do piernika
– 2 łyżki imbiru
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki miodu
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– otarta skórka z cytryny
Przesiej imbir i mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier biały i waniliowy, przyprawy oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj margarynę i dokładnie posiekaj ją nożem. Wbij jajka. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, zrób w niej zagłębienie i wlej do niego miód. Jeszcze raz dokładnie zagnieć masę. Jeżeli ciasto będzie mokre i klejące, dodaj trochę więcej mąki. Włóż gotowe ciasto do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek i wytnij ciastka. Piecz przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni Celsjusza.