Ciastka kruche. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Masz ochotę na kruche i smaczne ciasteczka do kawy lub herbaty? Przygotuj je samodzielnie. Można podawać je w okresie postnym. Są zdrowsze i smaczniejsze niż wypieki oferowane w sklepach.

Składniki potrzebne to przygotowania kruchych ciastek są następujące:

– 450 g mąki

– 300 g masła

– 150 g cukru

– 1 jajo

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– zapach waniliowy

– posiekane migdały

     Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj do niej jajo, cukier, proszek do pieczenia i posiekane nożem masło. Dodaj do niego waniliowy zapach i posiekane migdały. Szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto, aby powstał placek o grubości około 0,5 cm. Wytnij ciasteczka za pomocą szklanki lub foremek. Ułóż je na wyłożonej papierem blaszce. Możesz posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Wcześniej nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz ciastka około 12 minut.