Ciastka z orzechami. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Ciastka z orzechami włoskimi i czekoladą są bardzo dobrym pomysłem na deser w okresie postnym. Mają wspaniały aromat, są słodkie i smaczne, ale nie tak tłuste jak pączki czy faworki, których zgodnie z obyczajami religijnymi nie należy spożywać w czasie postu. Poniższy przepis pozwala na przygotowanie 50 porcji ciastek.

Składniki potrzebne do przygotowania ciastek z orzechami są następujące:

– 125 g mąki pszennej

– 125 g zimnego masła

– 100 g orzechów włoskich

– 100 g ciemnej czekolady

– 75 g cukru

– szczypta mielonych goździków

– szczypta mielonego ziela angielskiego

– 4 – 6 kropel ekstraktu z gorzkich migdałów.

– odrobina masła do wysmarowania blachy

     Drobno posiekaj czekoladę i orzechy. Wymieszaj je i odstaw. Usyp kopczyk z mąki, masła, cukru i przypraw na stolnicy. Posiekaj wszystkie składniki dużym nożem i szybko wyrób je rękami. Kiedy powstanie gęsta, jednolita masa zroluj ciasto w wałki o średnicy około 2,5 – 3 cm. Przykryj i schłodź w lodówce co najmniej przez 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wysmaruj blachę do pieczenia tłuszczem. Pokrój wałki ciasta na kawałki o szerokości 1 cm. Ułóż je na przygotowanej blasze. Piecz ciastka przez około 15 minut. Następnie odstaw je na około 3 minuty, żeby ostygły. Następnie przełóż je na metalową kratkę, żeby ostygły całkowicie.