Ciastka z rodzynkami. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Jeżeli nie wiesz, jaki deser przygotować w okresie postnym, aby móc podać go do kawy lub herbaty, proponujemy upiec ciastka z rodzynkami. Są to maślane ciastka, które można szybko przygotować bardzo smaczne smakołyki nie wymagają dużego nakładu czasu i pracy. Poniższy przepis pozwala na przygotowanie piętnastu dużych ciasteczek.

Składniki potrzebne do przygotowania wypieków są następujące:

– 200 g mąki

– 100 g drobnych rodzynek

– 100 g zimnego masła

– 80 g jasnego brązowego cukru lub białego cukru

– 30 g drobno pokrojonych kandyzowanych wiśni

– 1 jajko

– 2 łyżki mleka

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

     Wsyp mąkę i proszek do pieczenia do jednej miski. Dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj masło pokrojone na drobne kawałki. Rozetrzyj je palcami, aby powstały okruszki. Można także użyć masła wyjętego z zamrażarki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wsyp do ciasta cukier, posiekane wiśnie i rodzynki. Dobrze wymieszaj masę. Formuj kulki z ciasta. Powinny być nieco większe od orzecha włoskiego. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilę, aby ciastka stwardniały. Dopiero po lekkim przestygnięciu można zdjąć je z blachy i serwować.