Ciastka zbożowe. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Jeśli chcesz przygotować zdrowy i postny przysmak dla swoich bliskich, wypróbuj przepis na ciastka zbożowe z otrębami pszennymi i żurawiną.

Do przygotowania ciastek zbożowych będą potrzebne takie składniki, jak:

– 100 g mąki pszennej

– 170 g margaryny

– 125 cukru białego

– 100 g suszonej żurawiny

– 150 g płatków owsianych błyskawicznych

– 50 g otrębów żytnich

– 3 żółtka

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

     Posiekaj w misce mąkę płatki, otręby. Dodaj sól, cukier, proszek do pieczenia, a także schłodzoną, pokrojoną w kostkę margarynę. Dodaj żółtka i drobno pokrojoną żurawinę. Następnie zagnieć twarde i lekko klejące się do dłoni ciasto. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Urywaj małe kawałki ciasta i formuj okrągłe, albo podłużne ciastka. Układaj je w niewielkich odstępach od siebie. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można je posypać cukrem – gruboziarnistą rafinadą. Kiedy lekko się przyrumienią, możesz wyjąć je z piekarnika. Odstaw na kilka minut. Następnie zdejmij ciastka z papieru do pieczenia. Są gotowe do podania.