Ciasto wielkopostne. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Najprostszym sposobem na deser, który można podać w okresie postnym jest ciasto wielkopostne. Można je szybko przygotować. Smakuje wyśmienicie podawane do mleka, kakao, kawy czy herbaty.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wielkopostnego są następujące:

– 30 dag mąki

– 200 g oliwy

– 25 dag cukru

– 10 dag rodzynków

– 5 dag łuskanych orzechów

– 1 szklanka soku pomarańczowego

– otarta skórka cytryny

– cukier puder

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżeczka cynamonu

     Przesiej mąkę do miski. Dodaj cukier, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj do nich rodzynki i posiekane orzechy. Następnie do oddzielnego naczynia dodaj oliwę cukier, sok pomarańczowy i otartą skórkę z cytryny. Wcześniej sparz cytrus. Utrzyj składniki w jednolitą masę. Połącz masę z mąką i dobrze wyrób ciasto. Wysmaruj formę oliwą, włóż ciasto i piecz w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 170 stopni Celsjusza) przez 45 minut. Ostudź ciasto i posyp je cukrem pudrem.